Hoe kun je makkelijk stroom besparen?

Handige tips

HOE KUN JE MAKKELIJK STROOM BESPAREN?

Budget Thuis, 06 januari 2023

image

Energie 6 januari 2023

Hoe kun je makkelijk stroom besparen?

Het is altijd slim om te kijken hoe je stroom kunt besparen. Dat scheelt geld en is zeker een goede besparing als de energieprijzen hoog zijn. Hoe kun je makkelijk stroom besparen? Met deze praktische tips verminder je je (onnodige) stroomverbruik.

Slimme manieren om thuis stroom te besparen

Er zijn allerlei manieren om thuis meteen stroom te besparen. Zo bespaar je direct op je energierekening. Hieronder nemen we alle tips één voor één met je door.

Tip 1: slim de was doen

Je kunt al meteen stroom besparen door effectief je was te doen. Laat de was draaien op een lagere temperatuur dan anders en start een was pas als de wasmachine vol is. Zo voorkom je onnodige extra wasjes. Is alles schoon? Hang de was op in plaats van de droger zijn werk te laten doen.

Tip 2: slim je vaatwasser gebruiken

Ook met je vaatwasser kun je snel stroom besparen. Bijvoorbeeld door vaker de eco-stand te gebruiken. En ook hier geldt: wacht met aanzetten tot-ie vol is. Dat voorkomt onnodige extra wasbeurten. Zo bespaar je zo weer stroom (en dus geld).

Tip 3: zet (oude) apparaten écht uit

De stand-by stand van vooral oude apparaten kan alsnog veel stroom verbruiken. Heb je een verouderde televisie of geluidsinstallatie? Het is slim om deze ook écht uit te zetten. In plaats van in de stand-by stand te zetten. Zet het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact. Zo weet je zeker dat het geen stroom verbruikt.

Ook nieuwere apparaten kunnen in de stand-by stand meer stroom verbruiken dan je misschien denkt. Zeker als je deze in een stand-by stand zet waarmee ze altijd in de startblokken staan. Of als ze via je telefoon op afstand aan te zetten zijn. Schakel deze instelling uit om ervoor te zorgen dat de stand-by stand nauwelijks stroom verbruikt.

Tip 4: vervang oude lampen

Heb je thuis nog gloei- of halogeenlampen? Je kunt veel stroom besparen door deze te vervangen voor ledlampen. Deze zijn wel iets duurder, maar dit kan op jaarbasis al zo een paar tientjes schelen. Ook gaat ledverlichting extra lang mee. De aanvankelijke kosten haal je er vanzelf uit, omdat je er stroom mee bespaart.

Tip 5: check het verbruik van je koelkast

Het is een apparaat dat je nooit uitzet: je koelkast. Zeker bij dit huishoudelijke apparaat is het slim om zijn energielabel en verbruik te checken. Mogelijk is het de moeite waard om te investeren in een nieuwe, zuinigere koelkast. Per jaar kun je al snel wel € 100 besparen. Let bij het uitzoeken van een nieuwe koelkast daarom zeker op het energielabel. Misschien is dit apparaat duurder in aankoop, maar ‘verdien’ je dat verschil vanzelf terug door de stroom die het bespaart.

Heeft de koelkast een ingebouwde vriezer? Het is slim deze een paar keer per jaar te ontdooien. Hoe dikker de ijsslaag op het vrieselement, hoe hoger het stroomverbruik. Ontdooien bespaart dus stroom!

Tip 6: vloerverwarming? Vervang de vloerverwarmingspomp

Als je vloerverwarming hebt, kun je op nog een manier stroom besparen. Namelijk door een verouderde vloerverwarmingspomp te vervangen. Oude exemplaren hebben vaak maar één stand waarin ze je vloer verwarmen. Op vol vermogen. Nieuwe vloerverwarmingspompen kunnen dat veel efficiënter, wat stroom bespaart. Dit kan op jaarbasis al meer dan € 100 schelen.

Tip 7: vervang je oude ventilatiebox

Veel woningen hebben mechanische ventilatie. Aan de basis van dit systeem staat een ventilatiebox. Veel oude modellen werken op wisselstroom. Nieuwe modellen hebben een gelijkstroommotor. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: dit is stiller en zuiniger. Je kunt hier tot wel 50 procent aan stroom op besparen.

Wat kun je nog meer doen naast stroom besparen?

Met deze zeven tips kun je stroom besparen. Maar er zijn ook andere manieren om een lagere energierekening te krijgen. Zo kun je in huis gas besparen en je woning isoleren. Je kunt subsidie krijgen op energiebesparende maatregelen die je thuis treft. Zo verduurzaam je je woning én bespaar je op je energierekening.

Meer artikelen lezen