Isolatie maatregelen nemen in een huur of koopwoning

Handige tips

ISOLATIE MAATREGELEN NEMEN IN EEN HUUR OF KOOPWONING

Budget Thuis, 08 januari 2023

image

Energie 8 januari 2022

DIY ISOLEREN VAN JE HUUR OF WOOPWONING

Je kunt op verschillende en makkelijke manieren de isolatie van je huis verbeteren. Zelf aan de slag gaan hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze simpele tips kun je voor weinig geld energie besparen. Een goede isolatie in je woning is heel belangrijk. De isolatie van je woning bepaald namelijk hoeveel warmte er wordt vastgehouden tussen je muren, het dak, de ramen en je vloer. Nu snappen we dat het niet altijd mogelijk is om ingrijpend te renoveren. We hebben een aantal bespaartips voor je verzameld voor een huur en koopwoning.

Besparen in je huurwoning

Als we het hebben over het verduurzamen van je huurwoning, kan dit af en toe best ingewikkeld zijn. Vooral in de sociale en vrije sector ben je afhankelijk van wat je verhuurder wil. Een verhuurder is namelijk niet verplicht om een woning van isolatie en dubbelglas te voorzien (Rijksoverheid,2022).

Daarom hebben we aantal tips voor je waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Met de koudere dagen op komst kunnen deze tips zeker zinvol zijn.

Radiatorfolie

Zodra je verwarming aanstaat, verspreidt de warmte door je hele woning. Dit klinkt goed, maar deze warmte wordt ook richting de muur gestraald. Hierdoor gaat er warmte en energie verloren omdat het naar buiten ontsnapt. Door radiatorfolie achter je radiator te plaatsen, los je dit probleem eenvoudig op. Voor ongeveer twintig euro haal je al radiatorfolie bij een bouwwinkel.

Tocht door brievenbus

Je zou er misschien niet heel snel aan denken, maar een andere tochtplek is je brievenbus. Je zou ervoor kunnen kiezen om de brievenbus te dichten en er één buiten op te hangen, maar we hebben ook een andere tip voor je. Zo kun je een tochtborstel monteren aan de achterkant van je deur. Door de synthetische haren wordt de tocht opgevangen. Tochtwering voor je brievenbus is ook niet duur. Voor een paar euro kun je er online genoeg vinden. Je hebt ook duurdere opties.

Dikkere gordijnen

Heb je op dit moment vrij dunne gordijnen? Dan kun je erover nadenken om deze te vervangen voor gordijnen met een stof van dikker materiaal. Verduisterende gordijnen zouden het beste werken (Kwantum,z.d.). Zo houden ze de kou buiten en de warmte binnen tijdens de wintermaanden. Qua kosten kan je het zo duur maken als je zelf wilt, maar er zijn al isolerende gordijnen te koop voor 20 euro.

Vloerkleden

Het isoleren van je vloer kan flink oplopen in de kosten. Een vloerkleed neerleggen werkt echter ook tegen warmteverlies. Een hoogpolig vloerkleed zou voor in de winter het beste zijn (Flycarpets,z,d,). Het ziet er gezellig uit én is lekker warm aan je voeten.

Voor de volgende energiebesparende tips hebben we de website van Milieu Centraal geraadpleegd.

Pak het groter aan in een koopwoning

Wist je dat je een deel van de kosten voor het isoleren van je woning terug kunt krijgen? Als je één maatregel neemt krijgt je 15 procent subsidie van de kosten. Neem je er twee of meer? Dan krijg je het dubbele aan subsidie. Meer informatie vind je in ons artikel over subsidie bij energiebesparende maatregelen.

Een slecht geïsoleerde woning zou volgens Milieucentraal zowat het dubbele aan gas nodig hebben als een goed geïsoleerde hoekwoning.

Isolatie schuin dak

Door je dak te isoleren wordt de warmte in de winter binnen gehouden, en de hitte in de zomer buiten. De meeste warmte gaat namelijk verloren via het dak en dit kan honderden euro’s per jaar besparen volgens Vereniging Eigen Huis.

Vloerisolatie

Last van koude voeten? Je kunt natuurlijk altijd warme sokken aandoen, maar met vloerisolatie los je het probleem echt op. Je energieverbruik gaat flink omlaag omdat je cv-ketel of warmtepomp minder hard hoeft te werken (Milieucentraal). Er wordt dan isolatiemateriaal aangebracht aan de onderkant van je vloer. Én, je wooncomfort gaat er zeker op vooruit.

Spuurmouwisolatie

De spouwmuur zorgt ervoor dat er geen vocht van buiten naar binnen komt en isoleert je woning. De muur bestaat uit twee muren met een kleine ruimte ertussen. Tijdens het isoleren worden er gaten tussen de voegen geboord en wordt hier isolatiemateriaal ingespoten. Afhankelijk van de energieprijs die je betaalt, zou je volgens Milieucentraal zo’n € 500 tot 1200 per jaar besparen bij een hoekwoning.

Ramen isoleren

Via ramen gaat er ook veel warmte verloren. Heb je enkelglas of dubbel glas? HR++ of Triple glas isoleert beter. Het biedt namelijk een extra glasplaat en een coating die ervoor zorgt dat de warmte binnen wordt gehouden. Het zorgt er ook voor dat het stiller wordt in huis.

Voor al deze maatregelen kun je subsidie aanvragen op de website van de RVO.

Meer artikelen lezen