Alle subsidies voor energiebesparende maatregelen

Handige tips

ALLE SUBSIDIES VOOR ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN

Budget Thuis, 16 januari 2023

image

Energie 16 januari 2023

Stijgende energieprijzen. Je kunt er niet omheen, maar wel wat aan doen. Namelijk door energiebesparende maatregelen te treffen. Interessant, want hier zijn verschillende subsidies voor. Op deze pagina lees je welke subsidie voor energiebesparende maatregelen jij kunt aanvragen.

Deze subsidies voor energiebesparende maatregelen kun je aanvragen

Vanuit de overheid zijn er meerdere subsidies die je kunt aanvragen om energiebesparende maatregelen te treffen. Dit kan als je zelf een woning bezit of als je lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Een slimme zet, want zo ben je minder kwijt voor besparende maatregelen en ben je in het vervolg minder kwijt aan energie.

Subsidie voor isolerende maatregelen als huiseigenaar

Een goede manier om energie te besparen? Je huis isoleren! Dat scheelt stookkosten en daarmee veel geld als de energieprijzen hoog zijn. Bij de overheid kun je de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen als je twee of meer van de volgende energiebesparende maatregelen treft:

 • Spouwmuurisolatie
 • Dakislolatie
 • Vloerisolatie
 • Dubbelglas, HR-glas en triple glas

Spouwmuurisolatie

Een slimme manier om je huis (verder) te isoleren is de spouwmuurisolatie, ook wel gevelisolatie genoemd. Hiermee laat je de spouw opvullen met isolatiemateriaal. De spouw is de ruimte van vier tot zes centimeter tussen een binnen- en buitenmuur. Hieronder zie je een overzicht van de subsidies.

Type woningJouw kosten (gemiddeld)Subsidie
Tussenwoning€ 1000€ 310
Hoekwoning€ 2200€ 700
2-onder-1-kap€ 2300€ 720
Vrijstaande woning€ 3200 € 1000

Dakisolatie

Warmer in de winter en koeler in de zomer. Dat is het voordeel van als je je dak isoleert. Ook zorg je er met het isoleren van je dak voor dat je minder hoeft te stoken. Hierdoor verdien je ook deze investering over de jaren vanzelf terug.

Type woningJouw kosten (gemiddeld)Subsidie
Tussenwoning€ 4500€ 1600
Hoekwoning€ 4700€ 1700
2-onder-1-kap€ 5000€ 1800
Vrijstaande woning€ 7500€ 2700

Vloerisolatie

Heeft je woning nog geen vloerisolatie? Ook dat is een slimme manier om je woning te verduurzamen en om energie te besparen. Hierdoor vermindert de tocht in je huis, blijft de vloer warmer en hoeft de kachel minder hoog om het thuis fijn te hebben.

Type woningJouw kosten (gemiddeld)Subsidie
Tussenwoning€ 2250€ 530
Hoekwoning€ 2350€ 550
2-onder-1-kap€ 3000€ 700
Vrijstaande woning€ 4500€ 1000

HR++-glas en triple glas

Het is een energiebesparende maatregel die je misschien over het hoofd ziet: isolatieglas nemen. Ja, ook als je dubbel glas hebt, kan dit een slimme maatregelen zijn. Dat komt omdat ‘oud’ dubbel glas minder isoleert dan je misschien denkt. Tegenwoordig zijn HR++-glas en triple glas de standaard. Dit houdt de warmte nog meer in huis, vermindert tocht en ook nog eens geluidsoverlast. Drie vliegen in één klap!

Type woningJouw kosten voor HR++-glas (gemiddeld)Subsidie
Tussenwoning€ 3500€ 1100
Hoekwoning€ 3700€ 1150
2-onder-1-kap€ 4000€ 1300
Vrijstaande woning€ 5500€ 1600

Noot: de tabellen zijn afkomstig van verbeterjehuis.nl

Als je deze maatregelen binnen een jaar van elkaar treft, kun je tot 30 procent subsidie krijgen. Neem je één van deze maatregelen, dan krijg je gemiddeld tot 15 procent van je investering terug.

Handige tip: met de gratis ISDE-rekentool van de overheid zie je meteen op hoeveel subsidie je kunt rekenen.

Subsidie voor isolerende maatregelen via de VvE

Ook als je lid bent van een Vereniging van Eigenaren kun je subsidie voor energiebesparende maatregelen aanvragen. Je kunt subsidie aanvragen voor onder andere:

 • Energieadvies
 • Energiebesparende isolatiemaatregelen

Energieadvies

Een erkend energieadviseur kan het gebouw van je VvE onderzoeken. In een rapport brengt hij meerdere dingen in kaart:

 • Energieprestaties van het gebouw van de VvE
 • Isolatiemogelijkheden
 • Energiebesparende maatregelen
 • Kostenindicatie van deze maatregelen

Kosten? 75% van de factuur van de energieadviseur, maar niet meer dan het maximale subsidiebedrag. Dit is maximaal € 400 tot vier woningen, € 800 tot acht woningen en van VvE’s met meer woningen € 80 extra per woning.

Energiebesparende isolatiemaatregelen

Op basis van het advies van een energieadviseur kun je met je VvE subsidie aanvragen voor dezelfde energiebesparende maatregelen als huiseigenaar, namelijk:

 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloer- en/of bodemisolatie
 • HR- of triple-glas

Met dit Excel-bestand van de overheid kun je uitrekenen hoeveel subsidie je kunt verwachten voor je energiebesparende maatregelen. Goed om te weten: je krijgt alleen subsidie als je in ieder geval twee van de maatregelen treft.

Slim: subsidies combineren

Hierboven staan subsidies vanuit de Rijksoverheid. Iedere Nederlander met een huis, of als lid van de VvE, maakt daar aanspraak op. Maar wist je dat je mogelijk nóg meer subsidie kunt aanvragen? Ook vanuit de gemeente of provincie is er vaak subsidie op energiebesparende maatregelen. Daar heb je als inwoner van zo’n gemeente recht op. Ook als je vanuit het Rijk al subsidie ontvangt. Op de energiesubsidiewijzer zie je makkelijk en snel welke subsidies jouw gemeente heeft.

Waar kun je subsidie voor energiebesparende maatregelen aanvragen?

Weet je welke energiebesparende maatregelen je gaat treffen? Dat is een goed moment om je subsidie in kaart te krijgen. Zo weet je wat deze duurzame investering je onderaan de streep kost. Je kunt de subsidie aanvragen nadat de maatregelen zijn getroffen. Je doet dit via Mijn RVO, waar je kunt inloggen met je DigiD. Tijdens het traject waarin je de energiebesparende maatregelen treft, is het slim om dit stappenplan voor woningeigenaren van de RVO te checken. Vraag je een subsidie aan bij je gemeente of provincie? Dan vraag je dit aan via deze overheid. Hoe je dat doet, verschilt per gemeente of provincie.

Zo verbruik je nóg minder energie

Met energiebesparende maatregelen heb je minder energie nodig om er net zo warmpjes bij te zitten als eerst. Toch kun je ook dan nog besparende maatregelen treffen. Op deze pagina staan zeven eenvoudige tips om goedkoop en eenvoudig energie te besparen. Doe er je voordeel mee, want dat is nóg beter voor je portemonnee!

Meer artikelen lezen