10 tips om gas te besparen in huis

Handige tips

10 TIPS OM GAS TE BESPAREN IN HUIS

Budget Thuis, 04 januari 2023

image

Energie 4 januarie 2023

Je kunt er niet omheen: hoge gasprijzen. Hoe voorkom je een hoge energierekening zonder dat je in de kou komt te zitten? Door slim gas te besparen in huis. Op deze pagina staan 10 handige tips die je daarbij helpen.

Slimme manieren om gas te besparen in huis

Van slim je woning verwarmen tot de temperatuur van je cv-ketel verlagen. Er zijn allerlei manieren om gas te besparen. Lees hieronder de beste manieren.

Tip 1: verwarm alleen kamers waar je bent

Kom je nooit op zolder of in die lege kamer op de eerste verdieping? Zonde om die voor niets op te warmen. Zet kachels uit in kamers die je weinig tot niet gebruikt. Zo bespaar je meteen al wat gas in huis.

Tip 2: slim je thuiskantoor verwarmen

Misschien denk je dat het een uitdaging wordt: comfortabel thuiswerken op je thuiskantoor zonder veel gas stoken. Het kan! Je kunt een infraroodpaneel monteren onder je bureau. Zo hoef je de kachel niet aan te zetten, heb je het toch warm en bespaar je gas.

Tip 3: verlaag de temperatuur van de cv-ketel

De temperatuur van een cv-ketel staat standaard hoog ingesteld. Vaak op 80 graden of hoger. Dit kost onnodig veel gas. Veel huizen blijven ook warm met de cv-temperatuur op 60 of 50 graden.

Mooie bijkomstigheid: krijg je je woning warm met een cv-ketel die op 50 graden staat? Dan is hij geslaagd voor de verwarmingstest. Dit betekent dat je woning goed genoeg is geïsoleerd om, als je dat wilt, over te stappen op een warmtepomp.

Tip 4: zet de thermostaat op tijd laag

Zet de thermostaat al voordat je gaat slapen lager. De temperatuur gaat niet in één klap omlaag. Je kunt veel thermostaten zelf programmeren dat ze dit automatisch doen. Handig voor als je het weleens vergeet. Op die manier helpt je thermostaat gas te besparen in huis.

Tip 5: hou gordijnen dicht

Het is misschien niet het meest gezellig, maar door je gordijnen dicht te houden bespaar je gas. Dit komt omdat via ramen warmte verloren gaat. Hou je de gordijnen dicht? Dan komt er minder warmte bij je ramen terecht. Zo kan er ook minder warmte verloren gaan.

Tips 6: grote pannen gebruiken (als je op gas kookt)

Hoe bespaar je gas als je nog op gas kookt? Ook hiervoor hebben we een tip: gebruik liever te grote, dan te kleine pannen. Veel warmte gaat langs een te kleine pan heen. Bij een grote pan heb je dat probleem niet. Zo kook je beter en verbruik je tegelijkertijd minder gas.

Tip 7: meten is weten

Hou dagelijks je stroom- en gasverbruik bij in MijnBudget. Zo weet je precies hoeveel je verbruikt, kom je niet voor verrassingen te staan en kun je eventueel je stookgedrag aanpassen. Het inzien van je dagstanden is een functie die je zelf moet aanzetten in MijnBudget.

Tip 8: kleed je op een kouder huis

Een slimme tip om gas te besparen in huis is door simpelweg de kachel lager te zetten. Kleed je daar op, zodat je er alsnog warmpjes bij zit. Heb je een tv-avondje op de planning? Haal een fleecedeken in huis, trek een trui aan en verwarm eventueel een kruik. Als klap op de vuurpijl kun je ook nog kaarsen aansteken. Dat is niet alleen sfeervol, maar warmt de boel ook nog eens extra op. Zo is het fijn in huis zonder dat je gas stookt.

Tip 9: minder douchen, vaker wassen

Het is niet nodig (maar misschien wel lekker) om elke dag te douchen. Om extra gas te besparen in huis is het slim om je douchegedrag aan te passen. Minder vaak douchen en vaker wassen aan de wastafel. Dat bespaart warm water, waardoor je goedkoper uit bent.

Ga je toch douchen? Met een waterbesparende douchekop bespaar je water en energie. Zo’n kop voegt lucht toe aan het water. Het resultaat is een even sterke straal als altijd, maar dan met minder water. Een slimme manier om gas in huis te besparen.

Tip 10: isoleer je huis extra

Bij het isoleren van je woning denk je misschien aan het vervangen van glas en het isoleren van muren en vloeren. Dat is zo, maar er zijn ook minder ingrijpende manieren om je woning te isoleren. Waar je aan kunt denken? Check het onderstaande lijstje:

  • Haal een brievenbusborstel in huis, zo gaat er minder warmte verloren door dit gat.
  • Isoleer deuren met tochtborstels, zo gaat er minder warmte van een verwarmde naar onverwarmde ruimte.
  • Plaats radiatorfolie tussen de kachel en buitenmuur, dit kaatst de warmte terug de kamer in. Precies waar je het hebben wilt!
  • Dicht naden en kieren met tochtstrips. Een kleine investering die zorgt dat je al minder gas verbruikt.
  • Gebruik radiatorventilatoren, die blazen warmte de kamer in. Hierdoor is het sneller warm en kan de kachel eerder weer wat lager!
  • Isoleer verwarmingsbuizen die door je huis lopen. Zo houden ze meer warmte vast, dat bespaart gas.

Nog meer gas besparen in huis? Ga gesubsidieerd isoleren!

Deze tien tips helpen om gas te besparen in huis. Wil je nóg meer besparen? Dan kun je ingrijpendere energiebesparende maatregelen nemen. Zoals het vervangen van glas voor HR++-glas. Of het isoleren van de spouwmuren en vloeren. Hier kun je subsidie voor krijgen. Hoe dat zit? Lees het in ons artikel over subsidie voor energiebesparende maatregelen.

Meer artikelen lezen