We regelen tegenwoordig (bijna) alles online. Dat is heel handig, maar we moeten wel goed op blijven letten. Criminelen worden helaas steeds actiever én creatiever. En ze gaan hierbij vaak te werk via e-mail, maar tegenwoordig ook via de telefoon, WhatsApp of sms. Vaak wordt er een smoes gebruikt, zoals een openstaande factuur of een ander urgent probleem. Deze nep-berichten kunnen behoorlijk echt lijken! Bijvoorbeeld met onze naam of ons logo. Daarmee proberen ze je te laten klikken op een link, een bijlage te openen of vragen ze je om persoonlijke gegevens in te vullen. Doe dit vooral niet! De kans bestaat dat iemand dan jouw gegevens kan misbruiken.
Dit soort nep-berichten zijn vaak te herkennen aan de vreemde afzender, ongewone links, bijzondere bijlages, gek taalgebruik en een urgent verzoek.
Bij e-mails proberen ze je meestal te overtuigen op een link of bijlage te klikken of persoonlijke gegevens in te vullen. Doe dit niet. Verwijder de e-mail direct.
Via de telefoon proberen ze je meestal onder valse voorwendselen over te halen om je inloggegevens te geven of over te stappen naar de concurrent. Zeg dat je hier niet van gediend bent, dat ze je gegevens moeten verwijderen en dat ze je niet meer mogen benaderen.
Let bij sms’jes of WhatsApp vooral goed op de link in het bericht. Daarin zie je meestal direct dat het om fraude gaat. Vaak worden bekende bedrijven en situaties misbruikt, zoals: een nieuwe betaalpas aanvragen, een pakketje volgen of een betaling voldoen.
Bij twijfel:
Controleer je gegevens, facturen, en betalingen op MijnBudget, of neem contact met ons op!