You're on the prod environment.

Slim met nieuwe aankopen

Bespaar met je nieuwe aankoop

Ook beter voor het milieu

Veel huishoudelijke apparaten zijn natuurlijk niet meer weg te denken uit ons leven. Hoeft ook niet. Maar wees je bewust van het verbruik van apparaten als koelkasten en televisies. En stel je hebt een nieuwe nodig, houd dan rekening met het energielabel van je aankoop. De aanschaf van bijvoorbeeld een energiezuinigere wasmachine voel je namelijk op den duur in je portemonnee. In de positieve zin dan natuurlijk. Én het is beter voor het milieu. Ook mooi meegenomen dus.

Controleer het energielabel

Bespaar & verduurzaam

Energie besparen begint al bij de aankoop van een nieuw apparaat. Het energielabel vertelt je hoe zuinig het apparaat is. Dit gaat van A+++ tot D. Apparaten met label A+++ of A++ helpen je bij energie besparen. Je betaalt misschien iets meer voor een apparaat met zo’n label, maar dit verdien je weer terug op je energierekening. Een oude koelkast vervangen voor een nieuwe (zuinigere) kan op jaarbasis zo’n € 200,- schelen. Dat is natuurlijk een flinke smak geld. Meer weten? Lees er over op de pagina van Milieu Centraal.

Controleer het energielabel

Profiteer van combikorting

Combineer Budget Energie met Mobiel en Alles-in-1

Budget Thuis is er voor de nuchtere Nederlander die niet in mooie praatjes gelooft en niet te veel wil betalen. Combineer je Budget Energie met Budget Mobiel en Budget Alles-in -1? Dan krijg je ook nog eens elke maand combikorting. Wat kan oplopen tot € 17,50 per maand. Mooi meegenomen dus. En wel zo handig, alles bij één partij.

Is overstappen nog niet mogelijk? Loop geen voordeel mis en stel de bespaarmelding in. Meld je aan
Combikorting

Slurp-alert

De top 10 veelverbruikers

Staat er een tropisch aquarium in je woning te pronken? Of is het bij jou door je airco lekker 17 graden binnen terwijl er een hittegolf gaande is? Wees je bewust van deze energieslurpers in huis. Ze hebben invloed op je energierekening. Je vindt hieronder een aantal voorbeelden van echte grootgebruikers in een woning*.

*Bron: Milieu Centraal

Spelcomputer

Een spelcomputer als een Xbox One of een Playstation 4 verbruikt in 2 uur al ongeveer evenveel stroom als een koelkast in een hele dag. Omgerekend betekent dit dat een Xbox die 2 uur per dag aanstaat zo’n € 46,- kost aan stroomverbruik in een jaar.

Groot televisiescherm

Vooral het formaat van het televisiescherm bepaalt het stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, het contrast en de helderheid. Een groot plasmascherm verbruikt zo € 110,- per jaar aan stroom, terwijl een kleinere led-televisie met jaarlijks € 35,- aan elektriciteit toe kan.

Tuinvijverpomp

De vermogens van vijverpompen lopen uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij zo’n € 40,- per jaar. Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1.800 kWh per jaar wat gelijkstaat aan ongeveer € 400,-.

Tropisch aquarium

Hoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een flink tropisch aquarium met pomp kan 1.000 kWh per jaar verbruiken á € 220,-.

Elektrische kachel

Vooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Ze blijven namelijk de hele tijd dat ze aanstaan op vol vermogen werken. Kachels met thermostaat gebruiken een lager vermogen of gaan uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft. Stel dat je een elektrische kachel (1.000 watt) zonder thermostaat 500 uur per jaar gebruikt, dan is het verbruik 500 kWh. En dat komt neer op ongeveer € 110,-.

Waterbed

De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden, maar is gemiddeld zo'n 750 kWh (€ 165,-).
Voor waterbeddeneigenaars is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.

Pomp vloerverwarming

Heb je vloerverwarming met een wat oudere pomp? Kijk dan of er een pompschakelaar tussen de pomp en het stopcontact zit. Zonder schakelaar draait de pomp voortdurend, mét schakelaar alleen als het nodig is. Een oude pomp zonder schakelaar gebruikt zo'n 570 kWh per jaar (€ 125,-), terwijl diezelfde pomp mét schakelaar maar zo’n 160 kWh per jaar gebruikt (€ 35,-). Dat scheelt € 90,- per jaar!
Een pompschakelaar kost rond de 60 euro. Dat bedrag heb je binnen een jaar terugverdiend. De schakelaar is makkelijk zelf te plaatsen. Of vraag het even aan de monteur als ie langskomt voor het jaarlijkse onderhoud van de cv-ketel.

Tweede koelkast/vriezer

Oude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 380 kWh per jaar, dat is zo'n € 84,- per jaar.
Ter vergelijking: een nieuwe koelvriescombi met energielabel A+++ verbruikt nog maar zo'n 160 kWh: zo'n € 35 euro,-.

Airconditioner

Afhankelijk van het model en het energielabel, verbruikt een airco per jaar 160 tot 430 kWh, dat kost € 35,- tot € 95,- aan stroom.
Een energiezuiniger en daardoor milieuvriendelijker alternatief voor verkoeling is de ventilator. Deze koelt de lucht niet, maar zorgt voor luchtstroom waardoor de gevoelstemperatuur 2 tot 3 graden daalt. Een ventilator gebruikt maar zo'n 15 kWh aan stroom per jaar (€ 3,-).

Elektrische boiler

Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar; dat kost € 420,-. Een alternatief voor deze boiler is de zonneboiler.

De slimme meter

Voor meer gemak én inzicht in je verbruik

Ruim 5 miljoen huishoudens hebben al een slimme meter. En misschien heeft je netbeheerder ‘m al in je huis geïnstalleerd. Met deze digitale energiemeter worden je meterstanden op afstand uitgelezen. Geen gedoe meer met meterstandenkaarten opsturen of in een donkere kruipruimte je meterstanden aflezen. Daarnaast sturen we je maandelijks een energierapport (mét bespaartips), zodat je je verbruik kunt vergelijken met eerdere periodes en direct kunt inspelen op je verbruik.

Lees meer
Slimme meter

Zonnepanelen op je dak?

Heb óf wil je ze? Zo werkt het bij ons

Steeds meer mensen staan te juichen als de zon schijnt. En dan niet alleen vanwege de vitamine D. Maar omdat de zonnepanelen op volle toeren draaien. Wat krijg je nou eigenlijk voor die teruggeleverde energie? En wat als de zon niet schijnt, zit je dan ’s avonds in het donker? Geen zorgen. We vertellen je er alles over.

Meer info
Zonnepanelen

Vergelijk energieaanbiedingen

Het is natuurlijk altijd goed om verschillende energiecontracten te bekijken voor je er eentje afsluit. Hoe? Nou, vergelijk bijvoorbeeld energieleveranciers en hun contracten via Vergelijkze.nl.