Alles over vloerverwarming

Handige tips

Alles over vloerverwarming

Budget Thuis, 06 maart 2024

image

Leestijd: 5 minuten

Vloerverwarming zorgt niet alleen voor warmte in huis, maar het kan ook een slimme zet zijn om te besparen op je energierekening. Met vloerverwarming wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de vloer, waardoor het huis op een efficiënte manier wordt verwarmd.

Voordelen

Bij vloerverwarming stroomt het verwarmingswater door lange leidingen in de vloer. Hoe dichter bij elkaar, hoe meer warmte in huis. Vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur én je hebt minder last van rondzwevend stof. Bovendien heb je minder grote radiatoren nodig, of zelfs helemaal geen. 

Hoewel de kosten voor de installatie van vloerverwarming misschien iets hoger liggen dan bij andere verwarmingssystemen, ben je op de lange termijn een stuk voordeliger uit. Vloerverwarming heeft een groot oppervlak, waardoor het heel geschikt is om met een lage temperatuur te verwarmen.

Goed om te weten

Heb je geen vloerverwarming maar zou je dit wel willen? Dan is het belangrijk om te weten dat elektrische vloerverwarming niet zuinig is. Hoewel het goedkoper is om aan te leggen, gebruikt elektrische vloerverwarming veel stroom. Hetzelfde geldt voor infrarood vloerverwarming.

Temperaturen

Het is bij vloerverwarming belangrijk om de temperatuur niet te snel te laten stijgen of dalen. Dit komt doordat vloerverwarming iets trager werkt en langer nodig heeft om een kamer op te warmen of af te koelen. Probeer het verschil in temperatuur tot maximaal 2 graden te beperken. Milieu Centraal raadt de volgende temperaturen aan:

  • Nachttemperatuur: 17 of 18 graden
  • Overdag: 19 graden
  • Overdag (niemand thuis): 17 of 18 graden
  • Vakantie: minimaal 12 graden

Net als bij radiatoren, kun je met een vloerverwarmingthermostaat de temperatuur in elke kamer apart regelen. Zo voorkom je dat de thermostaat de hele dag in alle kamers even hoog staat. Dat scheelt weer energie!

Tocht

Isolatie

Voor vloerverwarming is een goede vloerisolatie erg belangrijk. Anders verdwijnt er veel warmte naar de bodem of kruipruimte. Meer weten over vloerisolatie?

Alles over vloerisolatie