Terugleverkosten

Steeds meer mensen nemen zonnepanelen en maken daarmee gebruik van zonne-energie. Goed voor de portemonnee én het klimaat. Wij moedigen dit ook zeker aan! Máár, de toename van het aantal zonnepanelen brengt wel steeds grotere uitdagingen met zich mee.

Meer zonnepanelen zorgen voor meer kosten. Deze kosten worden nu grotendeels betaald door klanten zónder zonnepanelen. Dit willen we eerlijker verdelen. Daarom gaan we terugleverkosten in rekening brengen bij klanten mét zonnepanelen. We leggen je er op deze pagina graag alles over uit!

Let op: Dit geldt niet voor bestaande klanten met een vast contract.

Terugleverkosten... Hoe werkt het?

We leggen je graag alles uit in deze video

Waarom terugleverkosten?

De flinke toename van het aantal zonnepanelen zorgt voor steeds meer kosten. Deze bestaan uit profilerings- en onbalanskosten. Deze kosten worden nu doorberekend in de stroomtarieven van al onze klanten, met én zonder zonnepanelen. Klanten met zonnepanelen kunnen hun verbruik salderen (teruggeleverde energie wordt weggestreept tegen verbruik). Hierdoor betalen grotendeels klanten zonder zonnepanelen de kosten. Dit vinden wij oneerlijk. Door terugleverkosten in rekening te brengen bij klanten met zonnepanelen, zetten we een stap om deze ongelijke verdeling aan te pakken. 

Dit zijn profileringskosten
1. Profileringskosten kopie
Dit zijn onbalanskosten
Onbalanskosten2

Wat zijn terugleverkosten?

En, hoe worden ze bepaald?

Terugleverkosten zijn kosten die in rekening worden gebracht op de jaar- of eindnota. Het gaat om een vast bedrag per dag voor klanten met zonnepanelen. De hoogte van de kosten verschilt per klant en is afhankelijk van de (saldeerbare) jaarlijkse teruglevering.

De kosten zijn verdeeld over schalen: klanten die minder stroom terugleveren, betalen minder terugleverkosten dan klanten die meer terugleveren. Zo zorgen we voor een eerlijke verdeling.

Schalen

Hieronder zie je hoe de terugleverkosten worden bepaald op basis van je saldeerbare teruglevering.

Schaal Saldeerbare teruglevering Terugleverkosten per dag (incl. btw)Terugleverkosten per maand (incl. btw)
0 0 tot 5 kWh € -  € - 
1 5 tot 1000 kWh € 0,10  € 3,00 
2 1000 kWh tot 2000 kWh € 0,33  € 10,00 
 2000 kWh tot 3000 kWh € 0,66  € 20,00 
4 3000 kWh tot 4000 kWh € 0,99  € 30,00 
5 4000 kWh tot 5000 kWh € 1,32  € 40,00 
6 5000 kWh tot 7500 kWh € 1,81  € 55,00 
7 7500 kWh tot 10.000 kWh € 2,47  € 75,00 
8 Vanaf 10.000 kWh  € 2,96  € 90,00 

De terugleverkosten per maand zijn indicatief en gebaseerd op een kalenderjaar van 365 dagen. Deze bedragen zijn afgerond op hele getallen. In de welkomst- of variabele tarievenmail kun je andere tarieven zien. Dit komt doordat 2024 een schrikkeljaar is. Terugleverkosten per dag zijn leidend en zo word je ook afgerekend.

In welke schaal val ik?

Op basis van je verwachte verbruik en teruglevering maken we een inschatting in welke schaal je valt. Als je al een variabel contract bij ons had vóór 16 januari 2024, dan informeren we je over de wijziging per e-mail. Heb je een nieuw contract afgesloten op 16 januari 2024 of later (of je contract verlengd op of na deze datum)? Dan vind je je schaal op het tariefblad. Deze bijlage vind je in de welkomstmail na aanmelding.

Saldeerbare teruglevering

De hoogte van de terugleverkosten is afhankelijk van hoeveel stroom je jaarlijks teruglevert. We rekenen alleen met de saldeerbare teruglevering. Dit houdt in dat we alleen de teruglevering meenemen die je kunt wegstrepen tegen je verbruik (oftewel salderen). Op die manier gelden er alleen kosten voor het gedeelte dat onder de salderingsregeling valt. Over de resterende teruglevering ontvang je een terugleververgoeding. Deze vergoeding is berekend op basis van de daadwerkelijke waarde van je teruglevering.

Hieronder leggen we uit hoe we de saldeerbare teruglevering berekenen op je jaar- of eindnota. 

Ik lever minder stroom terug dan dat ik verbruik
Ik lever meer stroom terug dan dat ik verbruik

Nog steeds voordeel met zonnepanelen

De aankoopkosten van zonnepanelen wil je natuurlijk terugverdienen met de energie die je opwekt. En je wilt er daarna ook nog voordeel van hebben.

Met het invoeren van de terugleverkosten blijft de terugverdientijd nog steeds aantrekkelijk. Onze klanten halen nog steeds voordeel uit het hebben van zonnepanelen. Allereerst natuurlijk doordat je je verbruik kunt wegstrepen tegen je opgewekte energie. Een voorbeeld hiervan zie je op de kassabon.

Visuals Zonnepanelen Website 2023M12 1. Zonnepanelen Rendabel Bonnetje

Daarnaast worden zonnepanelen steeds goedkoper én efficiënter. Investeren in zonnepanelen blijft dus een verstandige keuze. Niet alleen voor de financiële voordelen, maar ook voor het klimaat. De verwachte terugverdientijd kun je hieronder zien.

Zonnepanelen rendabel - grafiek

Slim energie verbruiken

Door stroom op het juiste moment te verbruiken, draag je je steentje bij aan de energietransitie. Je belast dan namelijk het elektriciteitsnet minder. Heb je zonnepanelen? Gebruik je opgewekte energie dan direct. Zo lever je minder stroom terug. Goed voor het klimaat én voor je portemonnee.  

Tips om stroom op het juiste moment te verbruiken

BE Iconen Landingspagina Zonne-energie

Maak overdag (als de zon schijnt) zoveel mogelijk gebruik van de opgewekte zonne-energie.

BE Iconen Landingspagina Zonne-energie BE Landingspagina Wasmachine

Zet apparaten die veel stroom verbruiken op deze momenten aan. Apparaten zoals je wasmachine en vaatwasser kunnen vaak ingesteld worden om op een bepaald moment te draaien. Zet dus niet meer standaard ‘s nachts je was aan, maar overdag als je zonnepanelen veel stroom opwekken. 

BE Iconen Landingspagina Zonne-energie BE Landingspagina Elektrisch rijden

Rijd je in een elektrische auto? Laad dan de auto overdag op.

BE Iconen Landingspagina Zonne-energie BE Landingspagina Batterij

Bekijk of het mogelijk is om je opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij. Zo kan je nog beter gebruikmaken van je eigen opgewekte zonne-energie. 

Veelgestelde vragen over terugleverkosten