Een goed wifi-signaal in de tuin

Handige tips

EEN GOED WIFI-SIGNAAL IN DE TUIN

Budget Thuis, 03 augustus 2020

image

Alles-in-1 3 augustus 2020

TIPS VOOR EEN GOED WIFI-SIGNAAL IN DE TUIN!

Het is (nog even) zomer en dat betekent dat we nog even van het lekkere weer kunnen genieten. In de tuin, op het balkon of met een stoeltje voor de deur. En dat natuurlijk het liefst wél met een goed WiFi-signaal, zodat we die spannende aflevering van die ene serie nog even kunnen afkijken. Of gewoon heerlijk kunnen relaxen met onze favoriete tunes erbij. Wij hebben daarom wat tips klaarstaan om je WiFi-signaal te verbeteren, zodat je je databundel niet per se hoeft te gebruiken en onbezorgd gebruik kunt maken van je WiFi, waar je ook wilt.

Even een technische introductie: hoe werkt WiFi eigenlijk?

WiFi is het signaal wat het modem uitzendt waardoor je verbonden bent met het internet. Het modem zendt een signaal uit over de 2,4 GHz- en 5GHz-band. De eenheid Hertz wordt gebruikt voor iets wat zich periodiek herhaalt: 1 Hz betekent 1 cyclus per seconde. Meer Hertz betekent meer cycli per seconde. Hoe hoger de frequentie, hoe sneller je internet, maar: hoe korter je bereik.

De meeste mensen gebruiken 2,4 GHz omdat de meeste apparaten daar geschikt voor zijn (niet alle mobiele telefoons ondersteunen 5 GHz). Hierdoor is de 5 GHz-band relatief leeg en dus interessant. Maar onthoud: het signaal is sterker, maar komt minder ver.

Zet 5GHz uit op het modem

De meeste apparaten zijn ingesteld op de 2,4 GHz-band. Denk aan de magnetron, bluetooth, een draadloze muis of toetsenbord of het netwerk van de buren. Zoals eerder beschreven in dit artikel, is er ook een optie voor het 5GHz-band; hogere frequentie, maar korter bereik. Maar niet alle WiFi-ontvangers ondersteunen dit signaal. Zo zijn smartphones, tablet en laptops vaak niet uitgerust met een dualband wifi-adapter en worden door deze apparaten alleen de 2.4 GHz-band ondersteund. In dit soort gevallen kun je het beste de 5GHz-bandbreedte uitzetten, zodat het WiFi-signaal niet verdeeld wordt over de twee bandbreedtes.

Ook zijn er andere zaken die zorgen voor demping van het wifi-signaal, zoals betonnen muren, vloerverwarming, radiatoren en spiegels (het signaal wordt weerkaatst). Je kunt dit eenvoudig oplossen door het 5GHz-signaal uit te zetten op het modem.

WiFi-kanaal wijzigen

Er zijn in Europa 13 WiFi-kanalen. De meeste modems staan automatisch ingesteld op één van die kanalen. Deze kanalen overlappen elkaar deels. Uit ervaring blijkt dat de kanalen 1, 6 en 11 het minst overlap hebben met andere signalen. Om dit te wijzigen, kun je eenvoudig inloggen op het modem en daar het WiFi-kanaal wijzigen. Hoe doe je dit? Zo!

  • 1.Ga naar 192.168.2.254. Bij de eerste keer inloggen is de gebruikersnaam ‘admin’ en laat je het wachtwoord leeg.
  • 2.Klik in de bovenste menubalk op ‘WiFi’.
  • 3.Scroll naar de optie ‘WiFi global configuration’.
  • 4.Selecteer bij ‘channel’ het gewenste kanaal (onder 2,4 of 5 GHz).

WiFi Outdoor van Devolo

De draadloze verbindingsets van Devolo kunnen het WiFi-signaal ook verbeteren. Deze verbindingssets koppel je met het modem waarna je een van stekkers verplaatst naar waar het signaal moet reiken, dus bijvoorbeeld bij de achter- of keukendeur. Vanuit daar zal de Devolo het signaal versterken en kun je muziek blijven afspelen tijdens de BBQ met vrienden in de tuin of kun je lekker door blijven werken. De WiFi Outdoor is goed te combineren met de Devolo-sets voor in huis en te bestellen op de website: www.devolo.nl/dlan-WiFi-outdoor.

Telefoon weg, boekje erbij en genieten

Heb je niet zo’n behoefte aan een goed WiFi-signaal buiten? Laat dan je telefoon of tablet lekker binnen liggen, dan kan hij ook niet oververhit raken. Vergeet je niet in te smeren, genoeg water te drinken en geniet van je dag!

Meer artikelen lezen