De voordelen van koud douchen

Handige tips

DE VOORDELEN VAN KOUD DOUCHEN

Budget Thuis, 12 december 2022

image

Energie 12 december 2022

GEZONDER EN BESPAREN DOOR KOUD TE DOUCHEN

We houden allemaal van een warme douche, logisch natuurlijk. Zeker in de wintermaanden is het heerlijk om lekker warm te douchen. Met dit artikel willen we je ook niet vertellen dat je altijd koud zou moeten douchen, tenzij je dit zelf wilt ;). Maar, er zitten heel veel gezondheidsvoordelen aan het nemen van een koude douche. Je hoeft natuurlijk niet direct in een ijsbad zoals Wim Hof te gaan zitten, maar je kunt wel een start maken met koud douchen. We vertellen je er graag meer over in dit artikel!

Het geeft je een boost

Een warme douche voordat je gaat slapen zorgt bij veel mensen voor ontspanning en dat is ook fijn. Bij een koude douche werkt het juist het tegenovergestelde. Je staat als het ware meteen ‘aan’’ (Happywithyoga, 2021) Je lichaam beschermt zichzelf automatisch tegen de kou. Hierdoor krijgt je immuunsysteem een boost. Je kunt ook beginnen met een warme douche en de temperatuur in één keer veranderen naar een koude temperatuur. Een tip tegen ochtendvermoeidheid dus!

Het is goed voor je haar en huid

Van warm water kan je huid uitdrogen. Er zit een natuurlijk laagje op je huid van oliën die je huid beschermt. Met te warm water tast je dit laagje aan. Ook gaan je poriën hierdoor open, terwijl ze met koud water juist sluiten (Womenshealthmag, 2022). Door koud water gaat je haar ook meer glanzen dan met warm water.

Afvallen

Misschien heb je er al eens van gehoord, dat je kunt afvallen van een koude douche nemen. Verwacht niet dat je kilo’s gaat afvallen, maar je verbrand er zeker calorieën mee (combineer het ook met sporten). In je lichaam heb je namelijk bruin en wit vet zitten. Zodra je een koude douche neemt, activeer je het bruine vet. Het bruine vetweefsel helpt je namelijk om warm te blijven door andere vetten te verbanden (Womanshealthmag, 2022). Het werkt dus zeker als een steuntje in de rug.

Goed voor je bloedsomloop

Als je koud doucht, vernauwen je bloedvaten. Er wordt zo dus meer bloed door je aderen gepompt. En dat in dezelfde tijd. Op deze manier wordt het bloed ‘efficiënter gebruikt’ omdat het bloed naar je organen hart en organen wordt gepompt. Je bloedvaten worden door koud douchen dus ook sterker (Optimalegezondheid, 2017).

Werkt tegen stress

Misschien krijg je al stress van de gedachte om een koude douche te nemen. Maar, het werkt dus ook écht tegen het hebben van stress. Dit komt doordat je lichaam met een ‘stressreactie’ reageert op het koude water (Weltevree, 2022). Je maakt hierdoor wel steeds een geluk hormoon aan, namelijk endorfine. Als je elke dag een koude douch neemt, train je je stresshormonen dus ook, en kun je beter hiermee omgaan.

Bevorderd spierherstel

We weten allemaal dat een zak ijs tegen je lichaam aanhouden de pijn verlicht als je je hebt gestoten of iets hebt gekneusd. Hetzelfde geldt voor een koude douche, en dan specifiek na krachttraining. Je spieren zijn na het sporten opgezwollen. Een koude douche gaat deze zwelling deels tegen en kan dus je spierpijn de volgende dag verlichten (Womanshealthmag, 2022).

Er zijn dus genoeg voordelen die koud douchen mee zich meebrengt. Probeer het dus zeker eens uit of bouw het op door elke kier iets langer koud te douchen.

Overleg echter wel even met je huisarts als je koud wilt gaan douchen als je lijdt aan hartziektes of last hebt van hartproblemen. De ‘klap’ van het koude water heeft dan namelijk geen positief effect op je lichaam.

Meer artikelen lezen