Energielabels voor apparaten: zo zit dat

Handige tips

Energielabels voor apparaten: zo zit dat

Budget Thuis, 15 februari 2024

image

Leestijd: 4 minuten

Veel stroomverbruik gaat op aan het gebruik van (grote) apparaten, zoals de wasmachine, koelkast en afwasmachine. Daar kan je dus flink op besparen! Bijvoorbeeld met behulp van het energielabel. Maar wat betekent het energielabel op apparaten eigenlijk? Je leest het in dit artikel.

Het energielabel

Het energielabel is een verplicht logo op elektrische apparaten. Op het label staat informatie over het energieverbruik van het apparaat. Voor veel apparaten is een energielabel verplicht. Zoals koelkasten, vriezers, (vaat)wasmachines en tv’s. Ga je een nieuw apparaat kopen? Kies dan voor een donkergroen label.

A tot en met G

Het energielabel geeft met behulp van de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. De klassen lopen van donkergroen naar rood. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals wasdrogers en airco’s, kunnen er ook plusjes achter de A staan. In dat geval is A+++ het zuinigste label.

Naast de letter en kleur staat er nog meer informatie op het label, bijvoorbeeld over het stroomverbruik, de grootte van het apparaat en hoeveel geluid het maakt. Bij vaatwassers en wasmachines staat op het energielabel ook informatie over het watergebruik.

Energielabel koelkast

Grootverbruikers

We hebben de energielabels van een aantal grootverbruikers voor je op een rijtje gezet.

Wasmachine
Koelkast en vriezer
Vaatwasser
Cv-ketel

Meer weten?

Meer weten over energielabels voor apparaten? Je leest het hier.