Zo zorg je voor een zuinige koelkast

Handige tips

ZO ZORG JE VOOR EEN ZUINIGE KOELKAST

Budget Thuis, 07 september 2022

image

Energie 7 september 2022

ZO ZORG JE VOOR EEN ZUINIGE KOELKAST

Vooral bij apparaten die vaak aanstaan, is het slim om na te gaan hoe je deze zo zuinig mogelijk kunt gebruiken. Zo ook je koelkast. Het belangrijkste is dat je koelkast een lage energieklasse heeft op het energielabel. En er zijn ook nog andere dingen waar je rekening mee kunt houden. We vertellen je graag wat je kunt doen om het energieverbruik van je koelkast zo laag mogelijk te houden!

Zet de koelkast waterpas

Zorg ervoor dat je koelkast waterpas op de grond staat. Als deze scheef staat, functioneert de koelkast minder goed. Er wordt dan meer energie verbruikt. Ook verkleint een koelkast die waterpas staat het risico dat de deur openslaat.

Houd de koelkast zoveel mogelijk dicht

Er gaat energie verloren zodra je de koelkast opent. Probeer de koelkast dus zo min mogelijk en kort mogelijk te openen. Laat de deur niet ‘eventjes’ openstaan, maar sluit deze.

Als je je boodschappen uit moet pakken voor in de koelkast, is het echter wel beter om deze open te laten staan in plaats van steeds open en dicht te doen. De koelkast hoeft op deze manier minder hard te werken.

Maak ook het rubber af en toe goed schoon, zodat de deur goed sluit.

De juiste plek

Het is ook belangrijk dat je koelkast op de juiste plek staat. Belangrijk is dat de koelkast 10 centimeter van de muur afstaat. Hierdoor kan de warmte zich beter bewegen en hoeft het apparaat minder hard te werken. Let er ook op dat de koelkast niet in de buurt staat van warme apparaten. De koelkast moet hierdoor meer energie verbruiken om op een koele temperatuur te blijven.

Warm eten af laten koelen

Laat warm eten altijd afkoelen voordat je het in de koelkast neerzet. Het vergt anders meer energie om de koelkast op een koele temperatuur te houden. Door warme maaltijden in de koelkast te plaatsen, moet er ook meer moeite worden gedaan om de andere producten in de koelkast op de juiste temperatuur te houden. Let er wel op dat je je eten maximaal twee uur buiten de koelkast bewaart. Anders heb je kans op dat je eten bederft.

Etende man

Ontdooi het vriesvak

Als er een dikke ijslaag in het vriesvak ontstaat, moet het vriesvak meer energie verbruiken om te koelen. Ontdooi dus het vriesvak minimaal 1 keer per jaar, of als je de vriezer per ongeluk voor een lange tijd open hebt laten staan. Overtollig ijs in je vriezer beperkt ook de ruimte in de vakken.

Denk aan een hoog energielabel

Elke koelkast heeft een energielabel. Deze lopen van energieklasse A tot en met G. Hoe lager de energieklasse, hoe minder je koelkast verbruikt aan elektriciteit. Let bij je aankoop van een nieuwe koelkast dus altijd op het energielabel. Op dit label staat namelijk hoeveel kWh de koelkast verbruikt op jaarbasis. Wist je dat er ook een QR-code op het energielabel staat? Als je deze scant kun je meer informatie lezen over het energieverbruik van je apparaat.

A label
Meer artikelen lezen