Zo stel je je cv-ketel optimaal af

Handige tips

Zo stel je je cv-ketel optimaal af

Budget Thuis, 21 december 2023

image

Leestijd: 5 minuten

Je kunt veel besparen door je cv-ketel optimaal af te stellen voor je woning. Daarnaast is een cv-ketel die goed is afgesteld een stuk veiliger. Je verbruikt minder gas én hebt geen onnodige reparatiekosten.

Comfortstand

Het komt vaak voor dat de cv-ketel in de comfortstand staat ingeschakeld. Hiermee houdt de ketel de warmtewisselaar warm. Handig, want zo is je woning snel verwarmd. Is dat altijd nodig? Dat is soms wel de vraag. Het kan in ieder geval zuiniger. Dat doe je door de cv-ketel in eco-stand te zetten. Het duurt dan misschien wat langer voor je woning warm is, máár je bespaart wel energie (en geld).

Thermosstaat knoppen

Bij sommige thermostaten wordt de temperatuur met één thermostaat in de woonkamer geregeld, terwijl andere de warmte per kamer regelen. Door de thermostaatknoppen op de radiatoren te gebruiken, zorg je niet alleen voor meer comfort maar voorkom je ook onnodig gasverbruik.

Temperatuur van de ketel

De temperatuur van de ketel kan vaak een stuk lager worden ingesteld. Bij moderne ketels in een redelijk geïsoleerd huis is 50 tot 60 graden vaak voldoende. Dit zorgt al voor lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Voor oudere ketels kun je de temperatuur zelf instellen of een monteur inschakelen.

Onderhoud

Onderhoud aan je cv-ketel is belangrijk voor je gezondheid en veiligheid. Een goed onderhouden ketel gaat langer mee en heeft minder storingen. Een cv-ketel die al wat ouder is moet jaarlijks worden schoongemaakt en nagekeken. Bij moderne ketels is eens per 2 jaar vaak voldoende.

Dit kun je zelf doen om je cv-ketel te onderhouden:

  • Controleer een paar keer per jaar de waterdruk op de meter van de cv-ketel. Vul de ketel bij als de druk te laag is. 
  • Heb je een iets oudere cv-ketel? Ontlucht deze dan een paar keer per jaar zodat hij goed en stil blijft werken. Draai hiervoor de ontluchtingskraantjes op de radiatoren of de ketel even open.
  • Heeft jouw ketel veel drukverlies? Vraag het dan eens na bij een onderhoudsmonteur. Dit kan wijzen op gebreken zoals lekkende leidingen.