Besparen in de zomermaanden

Handige tips

BESPAREN IN DE ZOMERMAANDEN

Budget Thuis, 15 juli 2022

image

Energie 15 juli 2022

MET DEZE ZES BESPAARTIPS VERBRUIK JE MINDER ENERGIE IN DE ZOMER

Tijdens de zomermaanden verbruiken we allemaal minder energie dan in de koudere wintermaanden. Maar, ook in de zomer is het mogelijk om je verbruik te verminderen door middel van kleine aanpassingen. Gezien de energieprijzen nog steeds stijgen is het slim om hier bewust bezig mee te zijn. We hebben zes tips voor je verzameld waarmee je kan besparen op je energierekening tijdens de zomermaanden.

1. De was buiten ophangen in plaats van in de droger

Waarschijnlijk is deze tip bij velen al bekend. Je was niet in de droger gooien, maar buiten ophangen. In de zon tijdens de zomer gaat dit snel! En, het bespaart je tientallen euro’s per jaar op je energierekening. Namelijk zo’n € 1,20 per wasje dat je buiten ophangt, volgens het Nibud. Een energiezuinige droger is ook iets om rekening mee te houden. Als je droger een laag energielabel heeft, is deze tip al helemaal handig om toe te passen tijdens de zomermaanden!

2. Duurzaam douchen

Ook tijdens het douchen kun je geld besparen. In de winter willen we graag langer en warmer douchen. Tijdens de zomermaanden is het slim om hierop te besparen. Het verwarmen van het water tijdens het douchen kost per persoon zo’n € 150,- per persoon, per jaar. Als je je douchetijd verlaagt naar vijf minuten per douchebuurt, bespaar je zo’n € 70,- per jaar voor een gemiddeld huishouden. Om je water warm te krijgen moet er worden gestookt, en dit kost geld. Iets kouder douchen tijdens de zomermaanden bespaart, en het is ook beter voor je huid!

Showering

3. Een koel huis

Het is in de zomer belangrijk om de warmte van buiten ook lekker buiten te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door deuren en ramen te sluiten, totdat het weer koel wordt. En, gordijnen dicht te houden. Als je een airco hebt, probeer deze zo min mogelijk te gebruiken. Een airco hebben is ook vrij duur. Kijk eens naar een ventilator. De aanschafwaarde van een ventilator is goedkoper en ze verbruiken minder energie. Een airco verbruikt zo’n vijftien keer meer stroom volgens Milieucentraal. Een ventilator berg je ook makkelijk weer op!

4. Gewone lampen uit, zonne-energie aan!

In de zomer is het een stuk langer licht buiten. Let dus goed op of je niet onnodig lampen aan hebt staan overdag, want dit is eigenlijk onnodig. Denk hierbij ook aan de verlichting in je tuin als je dit hebt. Zonde als de tuinverlichting langer aan staat dan nodig. Er zijn ook heel veel soorten tuinlampen te koop die werken op zonne-energie! Zo kun je ‘s avonds lekker in een verlichte tuin zitten zonder na te hoeven denken over de stroomkosten. Én, het is goed voor het milieu!

lights off

5. Onnodige apparaten uit

Apparaten die continu aanstaan geven warmte af in huis. Bekijk in je woning welke apparaten onnodig aangesloten zijn. Denk aan de oplader van je tandenborstel, laptops en je telefoonoplader die nog in het stopcontact zitten. Als een apparaat op stand-by staat, staat het apparaat niet uit maar ook niet aan. De onderdelen worden dan warm gehouden om sneller op te kunnen starten. Dit is onnodig stroomverbruik en worden dan ook sluipverbruikers genoemd.

energy off

6. Korter douchen met een douchetimer

Korter douchen is beter voor je energierekening, het milieu en je huid! Zoals eerder benoemd bespaar je tientallen euro’s zodra je maar vijf minuten per dag doucht. Met een douchetimer weet je precies wanneer deze vijf minuten voorbij zijn. De timer loopt af door middel van een zandlopertje die je makkelijk bevestigt aan een wand.

Meer artikelen lezen