Bespaartips voor de feestdagen

Handige tips

Bespaartips voor de feestdagen

Budget Thuis, 20 december 2023

image

Leestijd: 4 minuten

Besparen is wellicht niet het woord dat in je opkomt als je denkt aan de feestdagen. Het huis versieren, cadeaus kopen en koken voor familie en vrienden. Maar met een paar kleine aanpassingen kun je al een verschil maken tijdens de feestdagen. Alle kleine beetjes helpen tenslotte. ;) Met deze eenvoudige tips zorg je voor een duurzame en energiezuinige kerst.

Gourmetplaat aan, verwarming uit

Ben je van plan om te gourmetten tijdens het kerstdiner? Overweeg dan om de verwarming een paar graden lager te zetten. De warmte van de grillplaat zorgt vanzelf voor een aangename temperatuur in huis!

Kerstboom niet voor de verwarming

Het is beter om de kerstboom niet voor de verwarming te zetten. Zo droogt de boom minder snel uit en verliest hij geen naalden. Bovendien voorkom je dat de warmte wordt geblokkeerd. Over het algemeen is het advies om geen meubels voor de verwarming te plaatsen, zodat je optimaal profiteert van de warmte in huis.

LED-kerstverlichting

De straten hangen nu al vol met kerstverlichting en dat is gezellig! Meer lichtpunten in huis en de tuin betekent alleen ook meer verbruik. Dit houdt ons natuurlijk niet tegen om ook het huis gezellig te maken, maar je kunt wel letten op de soort verlichting. Zo kun je het beste LED-lampjes in de kerstboom hangen. En wist je dat er ook kerstverlichting op zonne-energie bestaat? Ideaal voor in de tuin!

Daarnaast hoeft de verlichting natuurlijk niet de hele dag aan te staan. Probeer er een gewoonte van te maken om de lampjes overdag uit te schakelen en als je naar bed gaat.

Kerstverlichting

Een duurzame kerstboom

Ga jij voor een echte of een neppe kerstboom? De versierde kerstboom kan natuurlijk niet ontbreken bij het kerstfeest. Kerstversieringen van natuurlijke materialen zijn niet alleen duurzaam, maar zien er ook nog eens gezellig uit. Denk aan dennenappels, vuurkegels en noten. Ga je toch liever voor de traditionele kerstballen en slingers? Bewaar deze na de kerst dan goed. Zo hoef je niet ieder jaar opnieuw kerstversiering te kopen.

Wist je dat je ook een kerstboom kunt adopteren? Via www.adopteereenkerstboom.nl adopteer je een biologische kerstboom, die na de feestdagen weer wordt teruggeplaatst.

Creatief met restjes

Voor het kerstdiner worden vaak meer boodschappen ingeslagen dan normaal. Als je op eerste kerstdag uitgebreid in de keuken hebt gestaan, is de kans groot dat je op tweede kerstdag al aardig wat restjes hebt. Door deze opnieuw te serveren kun je meer tijd doorbrengen met je gasten en voorkom je dat al het lekkers in de prullenbak belandt. 

Ook tijdens het bereiden van het kerstdiner kun je energie besparen. Benieuwd hoe? Dat lees je hier.

Lijstjes voor boodschappen en cadeaus

Maak van tevoren lijstjes voor cadeaus die je wilt geven en de boodschappen die je nodig hebt. Het kan ook helpen om van tevoren een budget vast te stellen en te kijken of er goedkopere alternatieven zijn. Zo kan je er ook voor kiezen om een diner te organiseren waarbij iedereen een gerecht meebrengt.