5 tips om zuinig te wassen

Handige tips

5 tips om zuinig te wassen

Budget Thuis, 20 maart 2024

image

Leestijd: 4 minuten

Het is een van de meest gebruikte apparaten in huis: de wasmachine. Door efficiënt te wassen kun je veel energie besparen. In dit artikel delen we handige tips om het maximale uit je wasroutine te halen.

Een volle trommel

Het spreekt misschien voor zich, maar het is zonde om een wasje te draaien als de trommel niet helemaal vol zit. Spaar je was zoveel mogelijk op. Met speciale ‘droog was sprays’ houd je je kleding nog nét iets langer fris. Deze vind je in de supermarkt bij de wasmiddelen.

Energielabel

Ga je een nieuwe wasmachine kopen? Let dan goed op het energielabel. Je kunt het beste gaan voor een machine met het energielabel A. In dit artikel lees je alles over het energielabel voor elektrische apparaten.

Temperatuur

Wassen op 40 (of 60) graden is niet altijd nodig. Kleding die je op hogere temperatuur wast kan krimpen en de kleur vervaagt sneller. Veel kleding wordt ook goed schoon op 30 graden. Er zijn zelfs wasmiddelen waarmee je nog kouder dan op 30 graden kunt wassen.

Soms is wassen op 60 graden wel aan te raden. Bijvoorbeeld bij vaatdoekjes. Daarnaast is het volgens Milieu Centraal ook goed om één keer per maand een was te doen op 60 graden. Daarmee verwijder je restjes zeep en vuil en voorkom je vieze luchtjes in de wasmachine.

Programma

Voor een normale wasbeurt kun je het eco-programma gebruiken. Dit programma heeft een lagere temperatuur dan is ingesteld. Hierdoor duurt de wasbeurt wel wat langer, maar bespaar je energie. 

Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van het fijnwasprogramma. Dit programma gebruikt per kilo wasgoed meer water en stroom, omdat de trommel hierbij minder vol kan. Ook korte wasprogramma’s kosten meer energie. Het bespaart je wel tijd, maar het is niet zuinig. Ook deze programma’s kunnen namelijk niet draaien met een volle trommel.

Drogen

Na de wasbeurt moet je kleding natuurlijk ook drogen. Je bespaart het meest door gebruik te maken van een wasrek. Is het mooi weer? Hang de was buiten in de zon!