Dakisolatie

Een geïsoleerd dak zorgt voor een warmer huis én een lagere energierekening. Maar hoe pak je dat aan? Op deze pagina lees je alles over dakisolatie.

Dakisolatie bij een ouder huis

Is het dak van jouw huis van voor 1975? Dan is er bij de bouw geen isolatie meegenomen. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit daarna nog is gebeurd. Vaak is dit een dunne laag die niet heel goed isoleert. Een dak dat geplaatst is in de periode van 1975 tot 1992 is, kan vaak ook nog beter geïsoleerd worden. Als jouw dak is geplaatst na 1992 is de kans groot dat de isolatie goed op orde is.

Dakisolatie

Isoleren van een schuin dak

Je kunt het dak het beste van buitenaf isoleren. Er wordt dan isolatiemateriaal geplaatst onder de dakpannen. Om schade te voorkomen kan je dit het best overlaten aan een professioneel isolatiebedrijf. Dit is ook de meest veilige optie.

Aan de binnenkant van het dak kun je ook isolatiemateriaal aanbrengen. Het is belangrijk om gebruik te maken van goed isolatiemateriaal, zoals een dikke laag glas-of steenwol. Als je handig bent, kun je dit zelf doen. Dat scheelt veel in de kosten. Máár, zorg er wel voor dat je altijd goed weet hoe je dak in elkaar zit en voor de juiste mond- en oogbescherming.

Gebruik je de zolder weinig tot niet? Dan kun je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld met isolatieplaten en werkt net zo goed als dakisolatie.

Isoleren van een plat dak

Een plat dak kan je alleen vanaf de buitenkant isoleren. Én Milieu Centraal raadt aan om dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Dat komt omdat de kans op vochtproblemen en rottend dakhout groot is. Voor de beste isolatie wordt het dak geïsoleerd onder de dakbedekking.

Besparen

Wat zijn de kosten én wat kan je besparen?

De kosten voor dakisolatie verschillen per huis en per dak. Voor het isoleren van een dak van een gemiddelde hoekwoning ben je volgens Milieu Centraal zo’n 1.700 euro kwijt aan materialen. Als je een professioneel bedrijf inschakelt, kost dit ongeveer 5.700 euro. Goed om te weten: voor dakisolatie kan je gebruikmaken van subsidie. Vanaf 1 januari 2021 kun je als wooneigenaar gebruikmaken van de ISDE. 

Met dakisolatie kun je flink besparen. Een goed geïsoleerd dak kan voor een gemiddelde hoekwoning al zo’n 420 kuub gas per jaar schelen. Dat staat gelijk aan 600 euro. Milieu Centraal gaat hierbij uit van een gemiddelde gasprijs van 1,45 euro per kuub.

Illustratie Denken 1

Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag? Gebruik het stappenplan van Milieu Centraal. Ga je liever op zoek naar een professioneel bedrijf voor dakisolatie? Kijk dan op Verbeterjehuis.nl.