WiFi, werkt gewoon ;)

Tips ter verbetering van je WiFi

Wifi, ook zoiets waarvan je gewoon wilt dat het werkt, en waar je geen omkijken naar wilt hebben. En om je WiFi in huis zo optimaal mogelijk te gebruiken/werkend te krijgen, hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zodat je voor eens en voor altijd je WiFi perfect regelt in je woning. En je er dus vervolgens geen omkijken meer naar hebt!

Het modem

Budget Alles-in-1 zorgt voor een modem in bruikleen: de DrayTek Vigor2765ac (per februari 2024). Met zo’n modem ben je van alle gemakken voorzien. En sluit je zonder problemen meerdere apparaten via WiFi (draadloos) aan. Je leest hier alles over de modems.

Voor het zo optimaal mogelijk inzetten van je modem, lees je hieronder allerlei tips die we voor je op een rijtje hebben gezet.

BA1 Beeld Artikelblok Dreytek 2023M12 V1

Plaatsing van het modem

Zo hoog en vrij mogelijk

Plaatsing van het modem is belangrijk voor de sterkte van het WiFi-signaal. Vermijd stoorzenders zoveel mogelijk. Bij de plaatsing van het modem is het belangrijk het modem zo hoog en zo vrij mogelijk te plaatsen. Zet het modem dus niet in of onder een kastje.

Draytek wifi gelijkvloers

WIFI VERBETEREN

Antennestand

De positie van de antennes heeft invloed op het WiFi signaal. Het sterkste signaal wordt verstuurd over de lange zijde van de antenne (omni directioneel). Als de antennes verticaal (recht) staan, wordt het signaal voornamelijk over de verdieping verspreid. Kantel de antennes om het signaal meer verticaal (omhoog/omlaag) te sturen.

Gelijkvloers

Plaats de antennes in een verticale stand (rechtop) voor optimale signaalkwaliteit op de verdieping van de router.

Meerdere verdiepingen

Kantel de antennes zoals op de tekening is aangegeven (diagonaal) voor optimale signaalkwaliteit op alle verdiepingen.

Draytek wifi verdiepingen

De juiste plek voor je modem

We weten dat de radiogolven van wifi niet door alles heen komen, wat in veel huizen kan leiden tot een minder goede verbinding. Door muren, plafonds, beton, verwarmingselementen en simpelweg afstand, wordt het WiFisignaal zwakker. Maar ook elektrische apparaten zoals babyfoons en magnetrons kunnen wifiverstoringen veroorzaken.

Houd daarom rekening met de plek waar je het modem neerzet. Zet je modem niet achter de tv of de meterkast, maar juist ernaast.

Werking wifiversterker

Wifi-versterker

Wil je goede wifi van de tuin tot op zolder? Je kunt zelf makkelijk je wifibereik vergroten. Een WiFi-versterker, access point of een setje powerline-adapters kunnen ervoor zorgen dat je in bepaalde kamers toch verbinding krijgt. Let wel op dat je een WiFi-versterker minimaal zes meter van het modem plaatst en gebruik hiervoor een vrij stopcontact in de muur. Plaats meerdere WiFi-versterkers niet op één lijn ten opzichte van het modem.

Zorg ervoor dat je de WiFi-versterker niet op een punt plaatst waar het signaal al zwak is. Het ‘zwakke’ signaal wordt namelijk vanaf dat punt versterkt.

Kies het beste WiFi-kanaal

WiFi wordt uitgestuurd over verschillende kanalen. Het kanaal staat op het modem standaard ingesteld op ‘auto’ (automatisch). Het modem zoekt dan steeds het beste kanaal uit. Zelf één vast kanaal uitkiezen? Dat kan ook. Zoek een zo rustig mogelijk plekje in het netwerk. Zo min mogelijk verstoring betekent de snelste WiFi.

Log in op modem

Om je WiFi-kanaal te wijzigen, dien je allereerst in te loggen op het modem. Ben je ingelogd? Lees dan hieronder hoe je voor jouw modem het kanaal kunt wijzigen. Benieuwd hoe je het juiste kanaal kiest? Dat lees je iets verderop deze pagina bij 'Het juiste kanaal'.

WiFi-kanaal wijzigen

DrayTek Vigor 2765ac
Ga na het inloggen naar de WebUI en kies voor "Wireless LAN(2.4 GHz) >> General Setup" . Daar selecteer je het gewenste kanaal onder het gedeelte 'Channel' en klik je onderaan op de knop 'OK' om de wijzigingen op te slaan.

Experia Box V10
Kies na het inloggen in de bovenste menubalk voor ‘wifi’ en scroll vervolgens naar de optie ‘wifi global configuration’. Selecteer bij ‘channel’ het gewenste kanaal (onder 2.4 of 5 GHz).

Experia Box V10a
Kies na het inloggen in het linker menu voor ‘WLAN’ en kies dan in de bovenste menubalk voor de frequentie (2.4 GHz of 5 GHz) waarvan je de kanalen wilt wijzigen. Selecteer onder ‘Channel’ het gewenste kanaal en vergeet niet om op ‘Save settings’ te klikken als je klaar bent.

Over 2.4 en 5GHZ

Beide modems zenden WiFi uit over zowel 2.4 als 5 GHz. Het meest gangbare netwerk is 2.4 GHz. In principe kunnen alle apparaten hiermee overweg. Het nadeel ervan is dat op dit netwerk om die reden veel apparaten zitten. En drukte op een WiFi-netwerk betekent tragere WiFi. Het 5 GHz-netwerk is sneller én rustiger, maar reikt minder ver. Het is daarnaast een wat nieuwer netwerk waar niet alle apparaten mee om kunnen gaan.

Het juiste kanaal

Stel bij beide netwerken (2.4 GHz en 5 GHz) een vast kanaal in. Alle netwerken inzien en het beste kanaal uitzoeken? Dat kan via gratis apps. Ons advies (voor het 2.4 GHz-netwerk)? Kies kanaal 1, 6 of 11. Hierin zit geen overlap.

Apparaten

Kies op je apparaat (zoals je smartphone) ook het beste netwerk (2.4 of 5 GHz). Ontvangt je apparaat 5 GHz? Dan adviseren we dat netwerk. Het 5 GHz-netwerk is namelijk sneller. Dit werkt overigens niet als je te ver van het modem bent. Sommige apparaten hebben een instelling die zorgt dat ze zelf wisselen tussen 2.4 en 5 GHz. Zo heb je altijd de beste verbinding.