WiFi, werkt gewoon ;)

Tips ter verbetering van je WiFi

Wifi, ook zoiets waarvan je gewoon wilt dat het werkt, en waar je geen omkijken naar wilt hebben. En om je WiFi in huis zo optimaal mogelijk te gebruiken/werkend te krijgen, hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zodat je voor eens en voor altijd je WiFi perfect regelt in je woning. En je er dus vervolgens geen omkijken meer naar hebt!

Het modem

Budget Alles-in-1 zorgt voor een modem in bruikleen; de Experia Box v10A (per eind november 2020) en de Experia Box v10. Met zo’n modem ben je van alle gemakken voorzien. En sluit je zonder problemen meerdere apparaten via WiFi (draadloos) aan. Je leest hier alles over de modems.
Voor het zo optimaal mogelijk inzetten van je modem, lees je hieronder allerlei tips die we voor je op een rijtje hebben gezet.
Experia Box v10A
Plaatsing van het modem

Plaatsing van het modem

Plaatsing van het modem is belangrijk voor de sterkte van het WiFi-signaal. Vermijd stoorzenders zoveel mogelijk. Bij de plaatsing van het modem (Experiabox) is het belangrijk het modem zo hoog en zo vrij mogelijk te plaatsen. Zet het modem dus niet in of onder een kastje.

Reset het modem

Zorg dat de Experiabox goed functioneert door deze een keer te resetten. Dit doe je simpelweg door met een paperclip zeven seconden in het resetgaatje aan de achterzijde te drukken. Laat het modem dertig minuten staan en onderbreek dit proces niet. Je kunt nu inloggen met de codes die op de achterkant van de Experiabox staan. Voer deze reset niet te vaak uit.

Let op: Wanneer je het modem reset, worden de instellingen ook teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Dit betekent dat je netwerknaam en wachtwoord terugveranderen naar de SSID en network-key, zoals op de sticker op het modem. Je apparaten dien je dan ook opnieuw aan te sluiten op je WiFi. Heb je bijvoorbeeld een Nest/Sonos/Domotica/iets anders aangesloten op je WiFi? Dan moet je deze waarschijnlijk ook opnieuw installeren/aansluiten.

Reset het modem
Test de snelheid

Test de snelheid

Verbind het modem met een desktop of laptop via een ethernetkabel en doe een snelheidstest via www.speedtest.net. Nu weet je ongeveer wat voor een snelheid je kunt verwachten via de WiFi als je dichtbij het modem staat. Gebruik vervolgens je smartphone of een ander apparaat om via dezelfde website op de WiFi snelheidstesten uit te voeren in alle ruimten van je woning.

Wifi-versterker

Door muren, plafonds, beton, verwarmingselementen en simpelweg afstand, wordt het WiFisignaal zwakker. Een WiFi-versterker, access point of een setje powerline-adapters kunnen ervoor zorgen dat je in bepaalde kamers toch verbinding krijgt. Let wel op dat je een WiFi-versterker of acces point minimaal zes meter van het modem plaatst en gebruik hiervoor een vrij stopcontact in de muur. Plaats meerdere WiFi-versterkers niet op één lijn ten opzichte van het modem.

Dus, plaats de WiFi-versterker op minimaal zes meter afstand van het modem, en dan halverwege het modem en het einde van het WiFi-signaal. Zorg ervoor dat je de WiFi-versterker niet op een punt plaatst waar het signaal al zwak is. Het ‘zwakke’ signaal wordt namelijk vanaf dat punt versterkt.

Wifi-versterker

Kies het beste WiFi-kanaal

WiFi wordt uitgestuurd over verschillende kanalen. Het kanaal staat op het modem (Experia Box V10 of V10a) vaak standaard ingesteld op ‘auto’ (automatisch). Het modem zoekt dan steeds het beste kanaal uit. Zelf één vast kanaal uitkiezen? Dat kan ook. Zoek een zo rustig mogelijk plekje in het netwerk. Zo min mogelijk verstoring betekent de snelste WiFi.

Log in op modem

Om je WiFi-kanaal te wijzigen, dien je allereerst in te loggen op het modem. Ben je ingelogd? Lees dan hieronder hoe je voor jouw Experia Box het kanaal kunt wijzigen. Benieuwd hoe je het juiste kanaal kiest? Dat lees je iets verderop deze pagina bij 'Het juiste kanaal'.

WiFi-kanaal wijzigen

Experia Box V10
Kies na het inloggen in de bovenste menubalk voor ‘wifi’ en scroll vervolgens naar de optie ‘wifi global configuration’. Selecteer bij ‘channel’ het gewenste kanaal (onder 2.4 of 5 GHz).

Experia Box V10a
Kies na het inloggen in het linker menu voor ‘WLAN’ en kies dan in de bovenste menubalk voor de frequentie (2.4 GHz of 5 GHz) waarvan je de kanalen wilt wijzigen. Selecteer onder ‘Channel’ het gewenste kanaal en vergeet niet om op ‘Save settings’ te klikken als je klaar bent.

Over 2.4 en 5GHZ

Beide modems zenden WiFi uit over zowel 2.4 als 5 GHz. Het meest gangbare netwerk is 2.4 GHz. In principe kunnen alle apparaten hiermee overweg. Het nadeel ervan is dat op dit netwerk om die reden veel apparaten zitten. En drukte op een WiFi-netwerk betekent tragere WiFi. Het 5 GHz-netwerk is sneller én rustiger, maar reikt minder ver. Het is daarnaast een wat nieuwer netwerk waar niet alle apparaten mee om kunnen gaan.

Het juiste kanaal

Stel bij beide netwerken (2.4 GHz en 5 GHz) een vast kanaal in. Alle netwerken inzien en het beste kanaal uitzoeken? Dat kan via gratis apps. Ons advies (voor het 2.4 GHz-netwerk)? Kies kanaal 1, 6 of 11. Hierin zit geen overlap.

Apparaten

Kies op je apparaat (zoals je smartphone) ook het beste netwerk (2.4 of 5 GHz). Ontvangt je apparaat 5 GHz? Dan adviseren we dat netwerk. Het 5 GHz-netwerk is namelijk sneller. Dit werkt overigens niet als je te ver van het modem bent. Sommige apparaten hebben een instelling die zorgt dat ze zelf wisselen tussen 2.4 en 5 GHz. Zo heb je altijd de beste verbinding.