7 tips op met vloerverwarming energie te besparen

Budget expert

7 TIPS OM MET VLOERVERWARMING ENERGIE TE BESPAREN

Budget Thuis, 10 januari 2023

image

Energie 10 januari 2023

Geen kachels die ruimte innemen en altijd warme voeten. Het zijn twee van de voordelen van vloerverwarming. Ook met hoge energieprijzen kun je zuinig je woning verwarmen via vloerverwarming, want je kunt op allerlei manieren met vloerverwarming energie besparen. Hoe? Lees snel verder!

Effectief je woning verwarmen

Je kunt op allerlei manieren thuis besparen op je energierekening. Zo kun je stroom besparen en in huis gas besparen. Zo ga je steeds effectiever om met gas en stroom. Dat zijn al grote stappen op weg naar een lage energierekening. Met vloerverwarming zijn er nog een paar extra maatregelen die je kunt treffen om energie te besparen.

Zo kun je ook met vloerverwarming energie besparen

Je kunt op meerdere manieren met vloerverwarming energie besparen. De zeven beste tips vind je hieronder!

Tip 1: verlaag de temperatuur van je cv- of hr-ketel

Vloerverwarming heeft een lage watertemperatuur nodig om je woning warm te krijgen. Het is dus niet nodig dat je cv- of hr-ketel op de standaardtemperatuur van 80 graden blijft staan. Vaak kun je zelf handmatig de temperatuur van je ketel verlagen. Zo verbruikt hij minder gas zonder dat je woning ook maar een halve graad koeler wordt.

Tip 2: zet de vloerverwarming uit in de zomer

Wist je dat vloerverwarming niet alleen gas, maar ook stroom verbruikt? Deze heeft elektriciteit nodig om het water rond te pompen. Ook in de zomer, als de kachel uitstaat, verbruikt zij stroom. Zonde! Je kunt prima de vloerverwarming van het stroom halen als je haar lange tijd niet gaat gebruiken.

Let op: er is een kans dat je pomp, als hij te lang uit staat, vastloopt. Koop een pompschakelaar. Die zet je vloerverwarming zo nu en dan aan. Zo voorkom je dit probleem. Je hebt al een pompschakelaar voor een paar tientjes. Een investering die je snel terugverdient door met vloerverwarming energie te besparen!

Tip 3: zet de vloerverwarming ’s nachts helemaal uit

Het is altijd zuiniger om je vloerverwarming helemaal uit te zetten dan om het ’s nachts op een lagere temperatuur te laten staan. Je kunt twee dingen doen met het nadeel dat het langer duurt om je woning warm te krijgen. Of je neemt dat voor lief, of je programmeert je vloerverwarming. Dan warmt je woning alvast op als jij nog slaapt en word je wakker in een opgewarmd huis. Zo heeft zij toch maar mooi een flinke tijd helemaal uitgestaan en bespaar jij energie.

Tip 4: sluit ramen en deuren

Houd warmte zoveel mogelijk in de ruimte die je warm probeert te houden. Sluit daarom ramen en deuren. Zo hoeft de vloerverwarming niet onnodig haar best te doen om jou er warmpjes bij te laten zitten.

Tip 5: isoleer je open leidingen

Lopen er open leidingen van je cv- of hr-ketel naar de vloerverwarming? Isoleer ze met schuimen buizen. Zo gaat er minder warmte verloren. Dit is een kleine ingreep die al helpt om een beetje energie te besparen.

Tip 6: isoleer je vloer

Ook met vloerverwarming loont het om je vloer te isoleren. Zo zorg je ervoor dat er minder warmte naar beneden weglekt. Op die manier wordt je vloerverwarming een stuk efficiënter. Bijkomend voordeel: je kunt subsidie krijgen als je je vloer isoleert. Lees hier meer over subsidies op energiebesparende maatregelen.

Tip 7: wen aan een graadje lager

Van isoleren tot andere maatregelen treffen: je kunt allerlei aanpassingen aan je woning doen om met vloerverwarming energie te besparen. Zelf kun je ook besparen door te wennen aan een kachel die een graad lager staat. Kleed je erop, bijvoorbeeld met een warme trui en thermosokken, om er net zo warm bij te zitten als anders. Maar dan met een lagere energierekening!

Je stapt over op vloerverwarming: waar moet je op letten om energie te besparen?

Steeds meer mensen stappen (deels) over op vloerverwarming. Wat begrijpelijk is. Want dit helpt je om over te stappen op een warmtepomp. Om straks van het gas te kunnen. Maar waar moet je op letten bij het nemen van een vloerverwarmingssysteem? Er valt namelijk genoeg te kiezen.

Zo kun je voor elektrische vloerverwarming gaan. Dat klinkt interessant, maar is vaak vooral aantrekkelijk voor bijvoorbeeld je badkamer. Dit komt omdat dit type relatief veel stroom verbruikt. Tenzij je heel veel zonnepanelen hebt, is dit niet de zuinigste keuze. Het is dan zuiniger om voor infrarood vloerverwarming te gaan.

Een natbouwsysteem is een stuk efficiënter. Hierbij liggen de verwarmingsleidingen in zandcement. De opwarmtijd is wat langer, maar de warmte blijft ook lang hangen. Dit maakt dit type vloerverwarming heel efficiënt. Je kunt vloerverwarming ook frezen in een bestaande betonnen ondervloer. Bij een ondervloer van balken of planken kun je een droogbouwsysteem inbouwen. Die warmt sneller op, maar koelt ook sneller af.

Twijfel je over wat de beste keuze voor jouw woning is? Dan is het altijd slim om bij meerdere bedrijven advies in te winnen. Zo kun je een goede inschatting maken van wat de beste vloerverwarming voor jou is én wat een realistische prijs is.

Meer artikelen lezen