Nog duurzamer het nieuwe jaar in

Handige tips

Nog duurzamer het nieuwe jaar in

Budget Thuis, 28 december 2023

image

Leestijd: 5 minuten

2024 is bijna begonnen en voor veel mensen betekent dit nieuwe goede voornemens. Met deze tips gaat je zeker een nog duurzamer jaar tegemoet!

Zuinige apparaten

Bij apparaten zoals een wasmachine en lampen hoort een energielabel. Het aantal kWh dat per jaar wordt verbruikt door het betreffende apparaat is hierop terug te vinden. Hoe lager, hoe beter. Het is dus slim om hierop te letten als je een nieuw apparaat aanschaft. De meest zuinige apparaten hebben een donkergroen label.

Oude apparaten vervangen

Als apparaten nog goed functioneren lijkt het zonde om deze te vervangen. Maar, niets is minder waar. Oude apparaten hebben hoogstwaarschijnlijk een laag energielabel waardoor ze meer verbruiken op jaarbasis. Het verschilt natuurlijk per apparaat hoe intensief je deze gebruikt en wanneer het slim is om ze te vervangen. De koelkast, wasmachine, droger en vaatwasser gebruiken op jaarbasis het meeste energie. 

Investeer in een slimme thermostaat

Er zijn veel soorten slimme thermostaten en ze hebben veel functies om ervoor te zorgen dat je minder gaat verbruiken. Met een slimme thermostaat maak je makkelijk op maat gemaakte verwarmingsschema’s. Sterker nog: de slimme thermostaat kan dit zelfs voor jou doen. Je wordt dan wakker in een warm huis, bespaart energie en verdient zo de kosten van een slimme thermostaat vanzelf terug. 

Meer weten over slimmer verwarmen? Je leest het hier.

Duurzaam koken

Ook tijdens het koken kan je duurzaam bezig zijn. Hiervoor hoef je niet per se iets aan te schaffen om het te kunnen. Met een aantal makkelijke tips die je zo kan toepassen kan je al zuiniger koken. Wist je dat er een snelkookpan bestaat en dit supergezond is? Je hebt een korte kooktijd waardoor vitamines die hittegevoelig zijn zoals vitamine B en C1 niet verdwijnen en je hoeft dus minder lang te koken. Een magnetron is ook energiezuiniger dan de oven (Voedingscentrum). Weeg ook je ingrediënten goed af, zodat je niet onnodig eten hoeft weg te gooien, want dat is zonde. In dit artikel lees je alles over energie besparen tijdens het koken.

Minder plastic

Het gebruik van plastic heeft een flinke impact op onze aarde. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Wist je bijvoorbeeld dat wattenstaafjes tot de meest gevonden plastic items aan de kust behoren? Ze worden vaak door het toilet gespoeld, maar niet goed uit het afvalwater gefilterd en komen via de waterzuivering in rivieren terecht. Volgens het WNF drijven er miljoenen wattenstaafjes rond in de rivieren en in zee. Gelukkig zijn er alternatieve wattenstaafjes van bijvoorbeeld bamboe. 

Wil je meer tips over hoe jij kunt besparen? Je leest het op onze Woonkamer pagina!

Meer lezen