Slimmer verwarmen: zo doe je dat!
Slimmer verwarmen: zo doe je dat
Budget Thuis, 12 december 2023
Leestijd: 3 minuten
Energie besparen zonder in de kou te zitten
Wil je er thuis warm bij zitten zónder dat je onnodig stookt? Dat kan! Je kunt op verschillende manieren energie besparen op de verwarming, zonder dat je in de kou komt te zitten. Als je slimmer verwarmt, verbruik je minder gas. Op deze pagina ontdek je alle handige, toegankelijke manieren waarop dit kan.
Een graadje lager
Je kunt al flink besparen op je stookkosten door te wennen aan een kachel die een graad lager staat. Overdag kun je de thermostaat het beste op 19 graden zetten. Met een dikke trui of een dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. Staat de verwarming bij jou al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.
's Nachts kan je de thermostaat het beste op 15 graden zetten. Dat geldt ook voor overdag als er niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Dat scheelt weer!
Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17 of 18 graden. Anders duurt het opwarmen te lang.
Verwarm niet je hele woning
Je hoeft niet je hele woning te verwarmen om er toch warmpjes bij te zitten. De gang, slaapkamers, de zolder: ze hoeven misschien niet allemaal verwarmd te worden. Zeker als je er vaker niet dan wel vertoeft. Daarmee bespaar je al veel energie op de verwarming, zonder dat je er in de woonkamer koud bij zit.
Investeer in een slimme thermostaat
Besparen op het verwarmen van je huis doe je ook met een slimme thermostaat. Hiermee maak je makkelijk op maat gemaakte verwarmingsschema’s. Sterker nog: de slimme thermostaat kan dit zelfs voor jou doen. Je wordt dan wakker in een warm huis, bespaart energie en verdient zo de kosten van een slimme thermostaat vanzelf terug.
Ook handig: met zo’n slimme thermostaat kun je altijd op afstand de kachel uitzetten vanaf je telefoon. Bijvoorbeeld als je van huis bent en vergeten bent om de verwarming uit te zetten.
Sluit de deuren in huis
Probeer er een gewoonte van te maken dat je deuren in huis sluit. Zo blijft de warmte beter hangen en hoef je minder te stoken om dezelfde warmte in je woning te houden. Warmte gaat automatisch naar boven. Zonde als bijvoorbeeld de deur vanuit de woonkamer open blijft, waardoor de warmte naar boven trekt.