Voorkom onnodig stoken

Handige tips

Voorkom onnodig stoken

Budget Thuis, 25 oktober 2023

image

Energie 25 oktober 2023

HANDIGE TIPS OM TE BESPAREN OP JE STOOKKOSTEN

Wil je er thuis warm bij zitten zonder dat je onnodig stookt? Dat kan! Je kunt op verschillende manieren energie besparen, zonder dat je in de kou komt te zitten. Op deze pagina ontdek je alle handige, toegankelijke manieren waarop dit kan.

Zo kun je energie besparen op de verwarming

Van je cv-ketel optimaal afstellen tot deuren sluiten: je kunt op allerlei manieren energie besparen op de verwarming.

Je cv-ketel optimaal afstellen

Je kunt veel besparen door je cv-ketel optimaal af te stellen voor je woning. Het komt vaak voor dat deze in de comfortstand staat ingeschakeld. Hiermee houdt de ketel de warmtewisselaar warm. Handig, want zo is je woning snel verwarmd. Is dat altijd nodig? Daar valt over te twisten. Het kan in ieder geval zuiniger. Dat doe je door de cv-ketel in zijn ecostand te zetten. Het duurt dan misschien wat langer voor je woning warm is, maar je bespaart wel energie (en geld).

Verwarm niet je hele woning

Je hoeft niet je hele woning te verwarmen om er toch warmpjes bij te zitten. De gang, slaapkamers, de zolder: ze hoeven misschien niet allemaal verwarmd te worden. Zeker als je er vaker niet dan wel vertoeft. Daarmee bespaar je al veel energie op de verwarming, zonder dat je er in je woonkamer koud bij zit.

Zet de kachel een graad lager én een uur eerder uit

Je kunt al energie besparen op de verwarming door wat slimme maatregelen te nemen waarvan je weinig merkt. Zoals het optimaal afstellen van je cv-ketel en het niet verwarmen van de hele woning. Maar, eerlijk is eerlijk: van andere energiebesparende maatregelen merk je een stuk meer.

Zo kun je al flink besparen op je stookkosten door te wennen aan een kachel die een graad lager staat. Overdag kun je de verwarming het beste op 19 graden zetten. Ook is het slim om te wennen aan dat je de kachel een uur voor het slapen al uitschakelt. In plaats van op het moment dat je naar boven gaat. De warmte blijft tot die tijd voldoende hangen om het niet oncomfortabel te krijgen, maar zo bespaar je toch weer wat stookkosten. Zet de kachel daarbij op 15 graden. Zo voorkom je dat je kachel ’s nachts tóch (onnodig) stookt.

Investeer in een slimme thermostaat

Ook een slimme thermostaat helpt je met het besparen van energie voor je verwarming. Hiermee maak je makkelijk op maat gemaakte verwarmingsschema’s. Sterker nog: de slimme thermostaat kan dit zelfs voor jou doen. Je wordt dan wakker in een warm huis, bespaart energie en verdient zo de kosten van een slimme thermostaat vanzelf terug.

Ook handig: met zo’n slimme thermostaat kun je altijd op afstand de kachel uitzetten vanaf je telefoon. Bijvoorbeeld als je van huis bent en vergeten bent de kachel uit te zetten.

Sluit je deuren in huis

Wen jezelf aan dat je deuren in huis sluit. Zo blijft de warmte beter hangen en hoef je minder te stoken om dezelfde warmte in je woning te houden. Warmte gaat automatisch naar boven. Zonde als bijvoorbeeld de deur vanuit de woonkamer open blijft, waardoor de warmte naar boven trekt.

Andere manieren om energie te besparen

Je kunt op veel manieren thuis energie besparen. Dat bewijzen deze zeven tips om stroom te besparen wel. En wil je nog meer energie besparen op je verwarming? Lees dan de tien tips in het blog over gas besparen in huis.

Meer artikelen lezen