Energie besparen tijdens het koken

Acties

Energie besparen tijdens het koken

Budget Thuis, 13 december 2023

image

Leestijd: 3 minuten

Wist je dat je de oven niet altijd hoeft voor te verwarmen? En gebruik je wel de juiste pannen? Ontdek met deze handige tips hoe je energie kunt besparen tijdens het koken.

Snelkookpan

Het woord zegt het al, maar met een snelkookpan ben je veel sneller klaar én bespaar je energie. Daarnaast worden veel vitamines en mineralen bewaard in de afgesloten pan. Dat is ook nog eens een stuk gezonder!

Oven voorverwarmen

Wist je dat de oven voorverwarmen niet altijd nodig is? Hoewel de meeste recepten beginnen ‘verwarm de oven voor’, is een moderne oven meestal al binnen tien tot vijftien minuten warm. Bij gerechten die met warmte moeten rijzen is het wél verstandig om de oven voor te verwarmen.

De juiste pannen op de juiste plaat

Let er tijdens het koken op dat je de juiste pannen op de juiste plaat zet. Je kunt het beste een zo klein mogelijke pan gebruiken. Deze heeft minder energie nodig om warm te worden én je maaltijd is sneller klaar. Als je een kleine pan op een te groot gaspitje zet, ontsnapt er veel warmte. Zonde!

Slim water koken

Verwarm niet meer water dan je nodig hebt. Groenten kun je bijvoorbeeld prima in een dun laagje water koken in plaats van de hele pan met water te vullen. Bovendien is het belangrijk om de deksel op de pan te doen, zodat de warmte niet kan ontsnappen.

Eenpansgerechten

Een andere manier om energie én tijd te besparen zijn eenpansgerechten. De naam zegt het al: een eenpansgerecht is een maaltijd die volledig bereid wordt in één pan. Lekker en makkelijk! Er zijn eindeloos veel recepten die je kunt maken in één pan.