Energietoeslag aanvragen, zo doe je dat

Handige tips

ENERGIETOESLAG AANVRAGEN, ZO DOE JE DAT

Budget Thuis, 15 december 2022

image

Energie 7 januari 2023

Mensen met een laag inkomen kunnen energietoeslag aanvragen om hun rekening te kunnen betalen. Op die manier helpt de overheid hen met de hoge energieprijzen Hoe vraag je dit aan? Wie heeft er recht op? En waar vraag je het aan? Je leest het hier allemaal.

Wat is energietoeslag?

De energietoeslag is een tegemoetkoming van de overheid voor de extra energiekosten in 2023. Mensen met een laag inkomen kunnen deze aanvragen via hun gemeente. De energietoeslag is eenmalig en bedraagt ongeveer € 1300.

Wanneer heb je recht op energietoeslag?

Je hebt recht op energietoeslag als je minder verdient dan € 1310,05 (alleenstaande) of € 1871,50 (samenwonend). Ook als je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, kun je een extra toeslag krijgen. Verder kun je ook energietoeslag aanvragen als je een inkomen hebt van maximaal 120% van het sociaal minimum. In de tabel hieronder zie je per leefvorm hoeveel dit precies is.

LeefvormNetto maandinkomen (incl. vakantietoeslag)
Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1434,79
Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1434,79
Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 2049,70
Alleenstaand en gepensioneerd€ 1596,80
Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd€ 2168,64

Hoe kun je energietoeslag aanvragen in jouw gemeente?

Je krijgt de energietoeslag automatisch als je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt. Hiervoor hoef je dus niets te doen. Heb je dit niet, maar heb je wel recht op toeslag? Je kunt dan de toeslag voor je energie heel gemakkelijk aanvragen via je gemeente. Dit doe je zo:

Ga naar de website van je gemeente.

Gebruik de zoekfunctie op de website en zoek op ‘energietoeslag’. Ook kun je googelen op ‘energietoeslag aanvragen + de naam van je gemeente’.

Volg de stappen op de website. Mogelijke vragen die je tegenkomt zijn:

- ‘Woon je in deze gemeente?’
- ‘Wat is je woonsituatie?’
- ‘Heb je al eerder energietoeslag ontvangen?’

Om energietoeslag aan te vragen, heb je een DigiD nodig. Log hiermee in om je identiteit te bevestigen. Heb je nog geen DigiD? Dan kun je deze heel simpel aanvragen via de DigiD website.

Na het inloggen, kijkt de gemeente naar je gegevens, inkomen en vermogen.

Doorloop alle volgende stappen om je aanvraag voor energietoeslag te voltooien.

Wanneer krijg ik mijn energietoeslag uitgekeerd?

Elke gemeente bepaalt zelf wanneer zij de energietoeslag uitkeert. Dit kan zelfs in delen gebeuren. Ook kunnen per gemeente de voorwaarden verschillen. Zo stelt de ene gemeente een hogere inkomensgrens en telt de andere ook je vermogen mee. Heb je hier vragen over? Dan kun je deze het beste aan je gemeente stellen.

Tips om energie te besparen

Natuurlijk is zo’n eenmalige energietoeslag heel fijn om je hoge energierekeningen te betalen. Ook kun je zelf nog een heleboel doen om de kosten te verlagen. Wat dacht je van energie besparen op verwarming? Door je cv-ketel anders af te stellen of maar een deel van je woning te verwarmen. Ook kun je op stroom besparen door bijvoorbeeld slim je was te doen. Of oude apparaten écht uit te zetten. Verder is de Budget Thuis app ideaal om elke dag je verbruik mee bij te houden. Zie precies wat je qua stroom gebruikt en kom niet voor verrassingen te staan.

Meer artikelen lezen