Beter isoleren

Twee van de drie woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft veel voordelen! Minder kou en tocht, lagere energiekosten, minder CO2-uitstoot én je bereidt je huis voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen.

Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Pak je je huis beter in met een dikke laag isolatiemateriaal? Dan houd je de warmte beter binnen. Én heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen!

Naden en kieren dichten

Door de brievenbus, langs het kruipluik of onder de deur door: tocht komt overal vandaan. Het zorgt voor kou en daardoor ook onnodig energieverbruik. De oplossing? Maak alle naden en kieren in je huis dicht. Bijvoorbeeld met tochtstrips of kit!

Tocht

Check je huis

Naden en kieren kun je pas dichtmaken als je weet waar ze zitten. Je moet dus opzoek! Soms zitten ze op zichtbare plekken in je huis, bijvoorbeeld in de brievenbus. Maar, soms ook op onverwachte plekken. Denk aan gaten in de muur waar leidingen doorheen lopen.

Ga op kierenjacht in je eigen huis. Check de onderstaande plekken eens. Kijk en voel als het hard waait: zijn ze dicht? Of voel je nog tocht als je je hand ervoor houdt?

Door het hele huis
Voordeur, meterkast, keuken en kruipluik
Bij de buitenmuren
In het dak

Vloerisolatie

Een geïsoleerde vloer houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen. En de warmte in huis blijft beter hangen. Daar kan geen pantoffel tegenop! Omdat je minder warmte verliest, hoeft je cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken en gaat je energieverbruik omlaag.

Wil je weten hoe jij de vloer in jouw huis kunt isoleren?

Doe de test

Dakisolatie

Een goed idee, je dak isoleren! Het zorgt voor een warmer huis en toch een lagere energierekening. Het is ook nog eens beter voor het milieu. Zélfs als er al een dunne isolatielaag in zit.

Maar, hoe pak je het aan?

Doe de test

Dubbel glas

Denk eens aan het vervangen van enkel glas door dubbel glas, HR++ óf triple glas. Zo houd je de warmte binnen. De kosten voor isolatieglas betaal je in één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Handig voor de lange termijn dus!

Welk glas past het beste bij jouw huis?

Doe de test
Illustratie huis knuffelen

Isolatie zelfscan

Hoe goed is jouw huis geïsoleerd? Tocht het bijvoorbeeld? En welk glas zit er in de ramen? Met de handige Isolatie Zelfscan van Milieu Centraal ben jij er binnen een paar minuten achter hoe jij ervoor staat.

Lees verderDe Budget Bespaarschijf

Met de Budget Bespaarschijf moedigen we efficiënt energieverbruik aan! De schijf bestaat uit vijf categorieën. In de komende maanden bieden we voor elk van deze categorieën tips en acties aan.

Lees meer
Bespaarschijf DEF