Zonnepanelen besparing: hoe snel verdien ik terug?

De laatste trends

ZONNEPANELEN BESPARING: HOE SNEL VERDIEN IK TERUG?

Budget Thuis, 10 december 2022

image

Energie 10 december 2022

Nu de energieprijzen hoger dan ooit zijn, is het extra interessant om zonnepanelen te nemen. De terugverdientijd is hierdoor nóg korter geworden. Lees hier alles over de nieuwe situatie en hoe zonnepanelen zorgen voor een besparing op je energierekening.

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Zonnepanelen zijn een investering die je heel goed kunt terugverdienen. Het verschilt per situatie hoe snel dit gaat. En hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld van wat je voor je zonnepanelen hebt betaald en hoeveel je voor je stroom afrekent. Maar ook hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. Laten we een voorbeeldrekensom uitwerken.

Stel je hebt twaalf zonnepanelen. De opbrengst ervan is gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van 3500 kWh en je kunt alle stroom die je opwekt salderen. Dan kun je als volgt rekenen:

Kosten voor installatie
Kosten +-€ 5000,-
Btw terugvragen€ 1000,-
€ 4000
Opbrengst panelen (gelijk aan stroomverbruik)
Opbrengst per jaar3500 kWh
Elektriciteitsprijs€ 0,84 per kWh (gemiddelde prijs december 2022)
€ 2940

Kijken we naar hoelang het duurt tot je je zonnepanelen hebt terugverdiend, dan is dit nog geen anderhalf jaar. Je berekent dit door de jaarlijkse kosten (zonder btw) te delen door de jaarlijkse besparing. Dus: € 4000 / € 2940 = 1,36.

Goed om te onthouden: liggen je zonnepanelen niet op het zuiden, maar meer zuidwest of zuidoost? Dan is het goed om voor de zekerheid 10% van de opbrengst af te halen.

Welke kosten maak je met zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen brengt een aantal kosten met zich mee. Het grootste voordeel? De meeste investeringen verdien je snel weer terug. Hieronder zetten we de veelvoorkomende kosten op een rij.

Vervangen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een lange levensduur. Ze gaan ongeveer 25 jaar mee en hoeven dus niet snel vervangen te worden. Na het terugverdienen, geniet je nog jaren van gratis stroom. Als er tussendoor niks kapotgaat. Zonnepanelen brengen nauwelijks extra kosten met zich mee. Schoonmaken hoeft bijna niet en onderhoud is ook niet vaak nodig.

Nieuwe omvormer

Hoewel zonnepanelen een ontzettend lange levensduur hebben, is die van de omvormer iets korter. Deze gaat tien tot vijftien jaar mee en zal tussendoor dus vervangen moeten worden. Hoeveel dit kost? Als je nog garantie hebt helemaal niets. Anders betaal je wat minder dan € 1000. Het verschilt per merk en het systeem wat je betaalt. Voordeel: je verdient deze investering wel snel weer terug.

Schoonmaken

Het grootste voordeel van zonnepanelen? Je hoeft ze bijna niet schoon te maken. Met dank aan ons weer. Doordat het zo vaak regent in Nederland, wordt veel vuil vanzelf al van de panelen afgespoeld. Wil je dat je zonnepanelen altijd de beste energieopbrengsten leveren? Maak ze dan eens in de paar jaar zelf schoon. Als je er natuurlijk goed bij kunt. Met een zachte (!) spons en ontkalkt of demi water kun je dan gemakkelijk alle vuilresten eraf vegen.

Woon je vlak bij een drukke weg of vliegroute? Hebben je buren vaak hun houtkachel aan? Of blijft er veel vogelpoep op je panelen zitten? Dan is het slim om je panelen wat vaker te reinigen. Zodat ze de meest optimale opbrengst kunnen behalen. Je kunt hiervoor ook je monitoringssysteem in de gaten houden. Zie je een verminderde energieopbrengst? Dan kan een vies zonnepaneel de oorzaak zijn.

Verzekeren

Het extra verzekeren van je zonnepanelen is waarschijnlijk niet nodig. Zonnepanelen vallen onder je opstalverzekering. Heb je deze al? Dan is het slim om je verzekeraar te laten weten dat je zonnepanelen hebt laten plaatsen. Dit omdat de herbouwwaarde stijgt.

Welke invloed heb je zelf op de besparing van je zonnepanelen?

Van btw terugvragen tot een subsidie aanvragen bij je gemeente. Ook zelf heb je invloed op je zonnepanelen besparing. Ontdek hier een aantal slimme tips.

Kies een energieleverancier die meer betaalt voor de stroom die je teruglevert

Het is slim om van tevoren een goede afweging te maken tussen de verschillende energieleveranciers. Welke betaalt het meeste voor de stroom die je teruglevert? Dit verschilt per leverancier. De één geeft je veel meer voor de energie die je opwekt dan de ander. Duik daarom goed in alle voorwaarden en vraag desnoods de prijs extra bij ze op.

Goed om te weten: bij Budget Thuis kun je altijd rekenen op een goed tarief voor het terugleveren van energie. Mooi meegenomen als je bij ons een betaalbaar abonnement voor energie afsluit.

Vraag de btw terug

Zonnepanelen zijn een investering, maar wist je dat je een deel van de kosten terug kunt krijgen? Namelijk via de Belastingdienst. Je kunt bij hen de btw over de aankoop én installatie terugvragen. Zo heb je gelijk een deel van je uitgegeven geld weer verdiend.

Altijd doen: verschillende offertes opvragen

Een andere handige tip: vraag verschillende offertes op. Dit kan gelijk een besparing op je zonnepanelen opleveren. Het ene bedrijf brengt namelijk meer in rekening voor de panelen en installatie dan het andere. Het is daarom goed om eerst offertes van meerdere bedrijven naast elkaar te leggen. Zodat je echt een goede afweging hebt gemaakt en geen onnodige euro’s uitgeeft.

Check of er subsidies zijn vanuit de gemeente

Ook is het slim om bij je gemeente te checken of er bepaalde subsidies voor zonnepanelen zijn. Sommige gemeenten geven een extra subsidie voor het verbeteren van je huis. Je checkt dit zelf gemakkelijk via de Energiesubsidiewijzer.

Besparing met zonnepanelen: slim en duurzaam

Dat zonnepanelen een slimme manier zijn om te besparen op je energiekosten is overduidelijk. Je moet er even wat voor investeren, maar je verdient dit na een aantal jaar alweer terug. Ook heb je profijt voor een langere termijn. Je zonnepanelen gaan ruim 25 jaar mee én na je terugverdientijd geniet je ongeveer nog negentien jaar van gratis stroom. Dat klinkt als een duurzame oplossing voor de toekomst.

Meer artikelen lezen