Wat is overbelasting van het net?

Budget expert

Wat is overbelasting van het net?

Budget Thuis, 28 maart 2024

image

Leestijd: 4 minuten

Je hoort het steeds vaker terug in het nieuws: de overbelasting van het elektriciteitsnet. Maar hoe komt het dat het net overbelast is? En waarom is het zo belangrijk dat we hier iets aan doen?

Spitsuur voor elektriciteit

Overbelasting van het net is eigenlijk een soort spitsuur voor elektriciteit. Tijdens de spits zijn er veel auto’s onderweg, waardoor het erg druk is op de weg. Zo is er tijdens bepaalde momenten te veel groene stroom aanwezig en juist weinig vraag naar stroom. Dit zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet overbelast wordt.

Groene energie

Er wordt in Nederland veel groene stroom opgewekt.  Dat komt onder andere door de toename in het aantal zonnepanelen. Dit juichen we zeker toe: hoe meer groene stroom, hoe beter! Maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee.

Zonne-energie wordt vooral overdag opgewekt, terwijl het stroomverbruik in Nederland ‘s avonds het hoogst is. Hierdoor is er op sommige momenten zoveel groene stroom, dat we het niet meer kwijt kunnen. Terwijl er op tijdstippen zoals in de avond juist te weinig groene stroom is, waardoor kolen- en gascentrales worden ingeschakeld. En dat heeft nadelige gevolgen voor het klimaat.

BE ATL GE Webite GratisGroeneStroom 2024M01

Uitbreiding van het net

Meer groene stroom betekent ook dat het elektriciteitsnet mee moet groeien. Daarvoor zijn meer elektriciteitskabels nodig, maar ook kabels die meer stroom door kunnen laten. Netbeheerders zullen de komende jaren flink moeten investeren om het elektriciteitsnet uit te breiden. De overbelasting kan voor grote problemen zorgen. Zo kunnen nieuwbouwhuizen nu al niet altijd van stroom worden voorzien.

Verplaats je verbruik naar de groene uren

We kunnen het net een handje helpen, door groene stroom direct te gebruiken als het wordt opgewekt. We noemen dit de groene uren. Tijdens deze periode is de meeste groene stroom beschikbaar en de behoefte aan ontlasting van het elektriciteitsnet het grootst. Netbeheerder Stedin heeft een digitale klok, waarbij je precies kan zien op welke momenten je het beste je stroom kunt gebruiken.

Budget Energie

Bij Budget Energie proberen we klanten ook te stimuleren om hun stroomverbruik te verplaatsen naar de groene uren. Van april t/m augustus bieden we tussen 12.00 en 17.00 uur gratis stroom aan voor klanten met een 1-jarig contract. Door gratis stroom aan te bieden hopen we het verbruik op groene momenten te stimuleren en gedragsverandering te creëren.