Wat betekent het prijsplafond en hoe werkt het?

Nieuws en Updates

WAT BETEKENT HET PRIJSPLAFOND EN HOE WERKT HET?

Budget Thuis, 22 december 2022

image

Energie 22 december 2022

Iedereen merkt de hoge energieprijzen in zijn portemonnee. Daarom grijpt de overheid in met een prijsplafond op energie. Wat betekent dit prijsplafond? Hoe het is opgebouwd? En wat kun je zelf doen om niet over het verbruiksplafond van je stroom of gas heen te gaan? Lees snel verder en ontdek de antwoorden.

Wat betekent het prijsplafond?

Het prijsplafond is een maatregel die de overheid inzet voor de stijgende energieprijzen. Om huishoudens tegemoet te komen, stellen ze heel 2023 een limiet op de energietarieven. Dit betekent dat je tot een bepaald verbruik niet meer dan de maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming betaalt. Het plafond ligt een stuk lager dan de huidige marktprijs. Oftewel: het geeft de meeste huishoudens korting op hun hoge energierekening.

Hoe hoog is het prijsplafond?

Binnen het prijsplafond gelden de volgende prijzen:

- € 0,40 per kWh elektriciteit
- € 1,45 per m3 gas
- € 47,38 per GJ warmte

Het prijsplafond geldt in 2023 tot een maximaal verbruik van 2900 kWh aan stroom, 1200 m3 aan gas en 37 GJ aan warmte (niet van toepassing voor Budget Energie). Maar let op: per maand verschilt het wat je maximaal kunt verbruiken. Dit komt omdat het prijsplafond is afgestemd op de tijd van het jaar. Zo kun je in december bijvoorbeeld veel meer aan gas verbruiken dan in juli. Hieronder zie je per maand wat het verbruiksplafond voor gas, stroom en warmte is.

Prijsplafond per maand voor gas

Hieronder vind je het verbruiksplafond per maand voor gas.

Prijsplafond gas

Prijsplafond per maand voor stroom

Ook benieuwd naar het verbruiksplafond per maand voor stroom? Bekijk het hieronder.

Prijsplafond stroom

Prijsplafond per maand voor warmte

Hieronder zie je het verbruiksplafond voor warmte over heel 2023. Budget Thuis biedt deze vorm van energie niet aan, maar voor de volledigheid hebben we dit meegenomen in ons overzicht.

MaandVerbruiksplafond warmte
Januari6,8 GJ
Februari5,8 GJ
Maart4,9 GJ
April2,6 GJ
Mei1,1 GJ
Juni0,6 GJ
Juli0,5 GJ
Augustus0,5 GJ
September0,8 GJ
Oktober2,5 GJ
November4,5 GJ
December6,4 GJ

Goed om te weten: de limiet voor het verbruik van gas, energie en warmte wordt verdeeld over de periode voor en na je jaarnota (binnen 2023). Alle leveranciers doen dit op dezelfde manier. Het maakt niet uit in welke maand je wat verbruikt. De splitsing voor je jaarnota is hierin leidend.

Wat betekent het als je over het prijsplafond gaat?

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je verbruik hoger ligt en dat je over het prijsplafond gaat. Je betaalt dan de tarieven zoals je ze met je energieleverancier hebt afgesproken.

Zo ga je niet over het prijsplafond heen

Met het prijsplafond verschilt het per maand wat je maximaal kunt verbruiken om niet over het prijsplafond heen te gaan. Daarom is het slim om zelf je verbruik aan gas en stroom goed in de gaten houden. Hoe je dit doet? Via MijnBudget of onze Budget Thuis app. Je ziet hier via ‘Mijn verbruik’ precies hoe je ervoor staat. Maar ook wat je bijvoorbeeld terugverdient met je zonnepanelen besparing.

Extra fijn: de komende tijd zullen we veel verbeteringen toevoegen aan MijnBudget en onze app. Zodat je nog beter inzicht hebt in hoeveel je verbruikt en je niet zomaar over het prijsplafond heen gaat.

Meer artikelen lezen