Slimmer verwarmen

Verwarming is een grote energieverbruiker in huis: meer dan de helft van je energieverbruik gaat naar verwarming. Met duurzame verwarming kun je flink besparen én ben je klaar voor aardgasvrij wonen.

Slimmer verwarmen

Door slimmer met de verwarming om te gaan, verwarm je jouw huis zonder te verspillen. Draai de verwarming uit in de ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht.

Zet de thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 19 graden. Met dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. 'S nachts kan je de thermostaat op 15 graden zetten. Ook als er niemand thuis is.

Thermostaat omlaag

Extra tips om te besparen

Klokthermostaat

Stel met een klokthermostaat in wanneer de verwarming in de woonkamer aan- en uitgaat. Zo zorg je ervoor dat het huis al warm is als je opstaat of thuiskomt. En, dat de cv vanzelf uitgaat voor je gaat slapen of de deur uitgaat.

Radiatorfolie

Staan de radiatoren tegen de buitenmuur of voor het raam? Plak radiatorfolie achter die radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur, waardoor je minder gas verbruikt. 

Cv-leidingen

Cv-leidingen die door een onverwarmde ruimte lopen (bijvoorbeeld de kruipruimte) kan je makkelijk isoleren met een kant-en-klare buis die je om de leiding heen schuift. Dat scheelt weer een paar kuub gas per jaar.

“Driekwart van de huishoudens zet de thermostaat overdag al op 19 graden of lager.“

Koud eten en drinken

Deursluiter

Zo zorg je ervoor dat deuren in huis vanzelf dicht gaan

Een deursluiter zorgt ervoor dat de deuren in huis vanzelf sluiten. Handig, want daardoor heb je minder tocht, blijft de warmte beter in de kamer en hoef je niemand terug te roepen om de deur achter zich dicht te doen ;) Je hebt verschillende soorten deursluiters. Een deurdranger bevestig je meestal bovenaan de deur, en een deurveer plaats je op of naast een scharnier. Je koopt een deursluiter bij de bouwmarkt.

Beter isoleren

Door slimmer te verwarmen kun je veel gas besparen. Zeker in een slecht geïsoleerd huis. Maar je bespaart nog méér door je huis beter te isoleren. Met slechte isolatie heb je meer last van tocht en wisselende temperaturen.

Meer over beter isoleren
Isoleren highlight bespaarschijf
Illustratie idee groen

Slimmer verwarmen

Zo doe je dat!

Benieuwd naar meer tips om slimmer te verwarmen? In dit artikel ontdek je nog meer handige manieren waarop dit kan.

Lees verder