Efficiënt gebruik van apparatuur

Meer dan 30% van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Daar kan je dus flink op besparen. Denk dan bijvoorbeeld aan het slim en zuinig gebruiken van je apparaten. Heb je een nieuw apparaat nodig? Let dan eens op het formaat en het energielabel. Apparaten met een (donker)groen label gebruiken het minste energie. Meer weten? Lees dan vooral verder.

Energie besparen?

Volg onderstaande tips

Veel van je stroomverbruik gaat op aan het gebruik van (grote) apparaten. Goed om dat verbruik dus eens goed te bekijken. Én, er bewust meer om te gaan. We hebben daarom de volgende tips van Milieu Centraal voor je op een rijtje gezet.

Oude apparaten

Oudere apparaten gebruiken soms veel stroom in de stand-by stand. Zet ze dus helemaal uit. Zo voorkom je sluipverbruik.

Energielabel

Koop een apparaat met een (donker)groen energielabel: die zijn het zuinigst. En, let ook op het formaat: een groter apparaat verbruikt vaak meer energie.

Let op
label!

Koelkast of vriezer

Is jouw koelkast of vriezer 10 jaar of ouder? Er zijn inmiddels veel zuinigere modellen te koop. Voor het milieu is het de moeite waard om oudere koelkasten en vriezers te vervangen door een veel zuiniger model. Oók als ze nog goed werken. 

Kijk op deze pagina om te zien of jouw koelkast of vriezer aan vervanging toe is.

(Af)was

Met de afwas en het wassen van kleding kun je ook energie besparen. Wacht met het aanzetten van de vaatwasser en wasmachine tot ze vol zijn. Én, kies voor het eco-programma. Hang je was ook eens te drogen, in plaats van de droger te gebruiken.

Kijk op de volgende pagina's voor meer informatie: VaatwasserWasmachine en Wasdroger.

Interesse in meer tips? Bekijk deze pagina van Milieu Centraal.

“Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.479 kWh aan stroom. Dit komt neer op ruim € 600,- met een stroomprijs van € 0,25!“

De Budget Bespaarschijf

Met de Budget Bespaarschijf moedigen we efficiënt energieverbruik aan! De schijf bestaat uit vijf categorieën. In de komende maanden bieden we voor elk van deze categorieën tips en acties aan.

Lees meer
Bespaarschijf DEF