Korter douchen

Meer dan 25 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor je badkamer en keuken. Veel dus! Je kunt hierop eenvoudig besparen door korter te douchen en bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop te installeren. En wat dacht je van een douche die de warmte van het wegstromende water hergebruikt? Wil je meer van dit soort tips? Lees snel verder!

Geld besparen?

Volg onderstaande tips

Veel van je gas gebruik je voor het verwarmen van water. Goed om dat verbruik dus eens goed te bekijken! Én, er bewust meer om te gaan. We hebben daarom de volgende tips van Milieu Centraal voor je op een rijtje gezet.

Minder vaak

Douche eens minder vaak. De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat natuurlijk flink.

Douchekop

Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop. Deze douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door. Dit scheelt jaarlijks toch weer zo'n € 60,-.

Douchetimer

Koop een leuke douchetimer! Die gaat je helpen herinneren om maximaal 5 minuten te douchen. Als je van gemiddeld 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo'n € 65,-!

Bespaar
€ 65,-!

Mengkraan

Installeer een thermostatische mengkraan. Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld. En gaat er dus minder koud water verloren!

Minder in bad

Ga onder de douche in plaats van in bad. In een gemiddeld bad kan 120 liter water. Dat kost ruim 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!

Douche-wtw

Krijg je een nieuwe badkamer? Laat een douche-wtw (warmte-terugwinning) plaatsen. Die gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen.

Interesse in meer tips? Bekijk deze pagina van Milieu Centraal.

“Wist je dat... een liter warm water zorgt voor 10 keer zoveel CO2-uitstoot als een liter koud water?“

5 minuten playlist

Vergeet jij helemaal de tijd als je onder de douche staat? Of wil je zeker weten dat je maar 5 minuten doucht? Dan is de Budget Thuis douche-playlist misschien wel wat voor jou! Alle liedjes in de lijst duren (ongeveer) 5 minuten. Elke douchebeurt een ander liedje meezingen dus!

Beluister hier de playlist!
Douche playlist
Bespaarschijf DEF

De Budget Bespaarschijf

Met de Budget Bespaarschijf moedigen we efficiënt energieverbruik aan! De schijf bestaat uit vijf categorieën. In de komende maanden bieden we voor elk van deze categorieën tips en acties aan.

Lees meer