Warm kleden tijdens de koude dagen

Handige tips

WARM KLEDEN TIJDENS DE KOUDE DAGEN

Budget Thuis, 11 februari 2023

image

Energie 27 februari 2023

Je goed en warm aankleden, is belangrijk tijdens koude dagen. Het is comfortabel en je wordt ook minder snel ziek. We hebben een aantal tips voor je verzameld hoe je je zo warm mogelijk kan aankleden.

Laagjes, laagjes en nog eens laagjes

Laagjes aantrekken werkt eigenlijk hetzelfde als een goed geïsoleerd huis. Hoe meer laagjes, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Helemaal belangrijk als je doet aan buitenactiviteiten, of op wintersport gaat. Denk aan zo’n drie laagjes. Beter te veel dan te weinig. Want je kan altijd nog een laag uittrekken. Voor de eerste laag raden we, als het echt koud is, thermokleding aan. Thermokleding absorbeert ook als je transpireert en het biedt veel bewegingsvrijheid.

Warm hoofd en hals

Wist je dat in je hoofd, nek en handen de meeste bloedvaten zitten? Dat betekent dat daar de meeste warmte verloren gaat. Het is dus belangrijk om deze plekken extra warm te houden. Een muts, dikke sjaal en handschoenen zijn dus belangrijk bij kou.

Juiste stoffen

Ook de stof van je kleding is belangrijk. Voor de wintermaanden is wol het warmst. De stof isoleert goed en houdt je dus goed warm. Kijk wel uit met het wassen, want wol krimpt snel! Fleece is een ander stofje die ervoor zorgt dat je warm blijft. Fleece kan goed worden gebruikt als tussenlaag en is licht van gewicht. Zijde voelt warm aan in de winter en voor de zomer is het lekker koel. Het is namelijk temperatuur en vochtregulerend!

Hoe kleden mensen zich in de koudste stad van de wereld?

De koudste stad van de wereld ligt in Rusland, namelijk Jakoetsk. Hier zijn de winters extreem lang en koud, maar de zomers kort en heet. De recordtemperatuur ooit gemeten, is -64 graden Celsius. Je kan je dus wel voorstellen dat zij meer dan drie laagjes dragen. Want hoe kleed je je met deze temperaturen?

In deze stad dragen ze namelijk wel zo’n vijf lagen, wat heel normaal is. Thermokleding, wol en bont zijn populaire gedragen stoffen. Vooral is bont er nog populair. Duur, maar als je in Jakoetsk woont zeker de moeite waard om aan te schaffen. Schoenen, mutsen en jassen zijn ook vaak gemaakt van dierenvacht. Een sjaal tot de ogen is ook essentieel, want een onbedekt gezicht zal als een klap aankomen zodra je de deur uitgaat (NPO3.nl,2021). In het huidige klimaat van nu kan de temperatuur eens in de 1600 jaar voorkomen. Geen zorgen dus!

Koudste dag ooit in Nederland

Wist je dat het op de koudste dag in Nederland -27,4 graden was? Het is 80 jaar geleden dat dit gebeurde. Om precies te zijn op 27 januari 1942. De temperatuur werd gemeten in Winterswijk (toepasselijk). De kans dat dit ooit opnieuw gaat gebeuren, is heel klein. Dit komt door de opwarming van de aarde (KNMI,2022).

Duurzaam aankleden

Denk je na tijdens het aanschaffen van kleding of het duurzaam is? En ga je wel duurzaam met je kleding om? Het zijn dingen waar je misschien niet altijd mee bezig bent, maar wat wel de moeite waard is om te doen.

Zo heb je tegenwoordig genoeg leuke en ook hippe tweedehands kledingwinkels. Het verlengt de levensduur als je kleding hier koopt. En vaak veel goedkoper dan nieuwe kleding. Uitgekeken op je kleding? Gooi het niet meteen weg. Kijk of je het nog weg kan geven in je omgeving, en brengt het anders naar een textielcontainer. Is je rits kapot, of ben je een knoopje kwijt? Dit kan je heel makkelijk ook zelf oplossen. Als dit niet mogelijk is, kan je het ook voor een klein prijsje laten maken in plaats van een nieuw kledingstuk aan te schaffen.

Op de pagina van Milieucentraal lees je nog meer tips om je zo duurzaam mogelijk te kleden.

Meer artikelen lezen