Waarom statiegeld op blikjes belangrijk is

De laatste trends

WAAROM STATIEGELD OP BLIKJES BELANGRIJK IS

Budget Thuis, 20 april 2023

image

Duurzaamheid 20 april 2023

Het zal je niet ontgaan zijn. Sinds 1 april 2023 zit er naast statiegeld op plastic flessen, ook statiegeld op blikjes. De blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en hebben een waarde van 15 cent. Bij Budget Thuis hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom worden ook op ons hoofdkantoor in Amsterdam blikjes voortaan weggegooid in een speciale prullenbak. De opbrengst wordt geschonken aan een goed doel. Maar waarom is het zo belangrijk dat blikjes worden gerecycled?

150 miljoen blikjes in de natuur

In Nederland vliegen er zo’n 2,5 miljard blikjes per jaar over de toonbank. Daarvan belanden er zeker 150 miljoen in de natuur. Bij een aluminium blikje duurt het meer dan vijftig jaar voordat het is vergaan. Bij een stalen blikje zelfs tussen de anderhalf en 500 jaar! Bovendien zit er bij veel blikjes aan de buitenkant een coating die gemaakt is van plastic. En plastic vergaat niet.

Een ander risico is dat het aluminium in een grasmaaimachine belandt. Hierdoor ontstaan er hele kleine scherpe stukjes. Erg gevaarlijk, want deze stukjes komen terecht in het bermgras dat als veevoer wordt gebruikt. Volgens de verwachtingen zullen er per jaar 120 miljoen minder blikjes in de natuur belanden door de invoering van statiegeld.

Het goede voorbeeld

Nederland is niet het eerste land met statiegeld op blikjes. In Duitsland vallen blikjes al jaren binnen het statiegeldsysteem. De statistieken laten zien dat het een goed middel is om zwerfafval tegen te gaan. Volgens Rijksoverheid is in Nederland het aantal plastic flessen in de natuur met meer dan 50% afgenomen sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes. De verwachting is dan ook dat de impact van statiegeld op blikjes eveneens groot zal zijn.

Scheiden maar

De blikjes zijn in te leveren bij supermarkten, tankstations en benzinestations. De machine scant de speciale code op de blikjes. Het is dus belangrijk dat de blikjes niet zijn ingedeukt of samengedrukt, anders kan de code niet gelezen worden.

Bij de bovengenoemde inleverpunten krijgen klanten het statiegeld terug. Bij bijvoorbeeld bioscopen of sportclubs is dit niet het geval. Met deze instanties is afgesproken dat het statiegeld naar een goed doel gaat. Net als bij Budget Thuis.

We hebben maar één planeet, laten we er goed voor zorgen. Door afval te scheiden, dragen we allemaal ons steentje bij. Begin vandaag nog!

Bron: Milieu Centraal

Meer artikelen lezen