Slimmer verwarmen met een warmtepomp

Handige tips

Slimmer verwarmen met een warmtepomp

Budget Thuis, 28 februari 2024

image

Leestijd: 4 minuten

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder aardgas. Dit is een stuk duurzamer. Maar hoe werkt zo’n warmtepomp nu eigenlijk? En welke pomp past bij jouw huis? We hebben alles over de warmtepomp en het gebruik hiervan voor je op een rijtje gezet.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt op elektriciteit met warmte uit de lucht of de bodem. Je hebt dan minder gas nodig óf je kunt helemaal van het gas af. Dat is goed voor het klimaat en je portemonnee. De warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt ermee samen. Dat laatste is een hybride warmtepomp. 

De warmtepomp verzamelt warme lucht uit de buitenlucht, bodem of het grondwater. Met behulp van elektriciteit wordt de temperatuur verhoogd en komt de warme lucht het huis in. Een warmtepomp kan met 1 kilowattuur aan stroom zo’n 3 tot 5 kilowattuur aan warmte maken. Ter vergelijking: een elektrisch kacheltje maakt van 1 kilowattuur stroom 1 kilowattuur warmte.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Het grootste verschil zit tussen de volledig elektrische warmtepomp en de eerder genoemde hybride warmtepomp.

Volledig elektrische warmtepomp
Hybride warmtepomp

Beter voor het klimaat

Een cv-ketel op gas zorgt voor meer CO2-uitstoot dat een warmtepomp. Hiermee bespaar je dus veel energie. Met een warmtepomp in huis neemt je stroomverbruik toe. Maar daar staat tegenover dat je geen gas verbruikt, of bij een hybride warmtepomp zo’n zestig procent minder. Volgens Milieu Centraal daalt de CO2-uitstoot door verwarming en warm water met 30 tot 65 procent.

Hoeveel klimaatvriendelijker een warmtepomp uiteindelijk is, hangt af van hoe je hem gebruikt. Denk bijvoorbeeld hoe duurzaam de stroom is die je gebruikt.

Welke warmtepomp past bij jouw huis?

Er zijn dus verschillende soorten warmtepompen. De keuze voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp hangt af van hoeveel warmte er nodig is om jouw huis warm te krijgen. De isolatie van je huis speelt daarbij een grote rol. Ben je benieuwd welke warmtepomp het beste in jouw woning past? Met de Keuzehulp van Milieu Centraal kom je erachter of jouw huis al geschikt is én welk model het beste past.

Doe de check

Heb jij een huurwoning of te maken met VvE? Ook dan zijn er mogelijkheden om een warmtepomp te nemen. Lees op Verbeterjehuis.nl wat je kunt doen.