Vijf mythes over je energieverbruik
VIJF MYTHES OVER JE ENERGIEVERBRUIK
Budget Thuis, 07 september 2022
Energie 7 september 2022
Vijf mythes over je energieverbruik
Minder energie verbruiken is natuurlijk héél actueel. Het is beter voor het milieu en je bespaart ermee op je energierekening. Maar op welke manieren weet je nou zeker dat je echt energie bespaart? Wat is waar en wat zijn mythes over het verbruik van je energie? Zeker in deze tijd met de stijgende energieprijzen is het slim om hier meer mee bezig te zijn. Er zijn een aantal fabels over het verbruik van gas en elektriciteit. We geven je graag meer duidelijkheid hierover en hebben daarom vijf fabels verzameld over je energieverbruik.
Apparaten die je in het stopcontact laat zitten, verbruiken geen stroom
Je doet de tv uit, haalt je telefoon uit de oplader of je hebt een kop thee gezet. De stekkers laat je in het stopcontact zitten. Het apparaat staat uit, dus het verbruikt ook geen stroom meer zou je denken. Toch verbruik je nog steeds elektriciteit. Stekkers die in een stopcontact zitten verbruiken altijd stroom. Ga je bijvoorbeeld een week op vakantie? Haal dan ook de stekker van je televisie uit het stopcontact. Kijk vooral naar apparaten die je niet zo vaak gebruikt. Heb je meerdere apparaten aangesloten via een stekkerdoos? Haal deze uit ook het stopcontact of schakel het stekkerblok uit via de schakelknop. Rekening houdend met de hoge energieprijzen is dit ook een handige tip.
Als je zonnepanelen wilt, heb je een vergunning nodig
Als je ervoor kiest om zonnepanelen te nemen, draag je bij aan een betere planeet. En na een bepaalde tijd (afhankelijk van het rendement) verdien je de kosten terug. Veel mensen denken dat je voor het aanschaffen van zonnepanelen een vergunning nodig hebt. Dit is een fabel. In bijna alle gevallen heb je geen vergunning nodig voor zonnepanelen op je woning. Via de website van de Rijksoverheid kun je een check doen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.
Ledlampen maken geen groot verschil
Dit is zeker een mythe. Ledlampen zijn zo’n 90% energiezuiniger dan spaarlampen. En ze gaan ook een stuk langer mee in vergelijking tot spaarlampen. Ledlampen gaan zo’n 7,5 keer langer mee volgens Milieucentraal. Begin met het vervangen van de lampen die vaak aan staan.
Het eco-progamma verbruikt meer dan een snelprogramma
Het eco-progamma van je was- en vaatwasmachine duurt langer, maar het is alsnog zuiniger dan een snelprogramma. Dit komt doordat het eco-programma je was en vaat op een lagere temperatuur wast. Het verwarmen van het water kost het meeste geld. Ook wordt er minder water gebruikt in vergelijking tot een snelprogramma. Volgens Milieucentraal bespaart het ongeveer 30% van je elektriciteit. En, zet alleen de vaatwasser en wasmachine aan als deze helemaal vol zitten.
Verwarming in de ochtend aanzetten verbruikt meer gas
Moet je de verwarming in de avond nou helemaal uitzetten of is de hele dag dezelfde temperatuur behouden beter? Volgens Milieucentraal kun je het beste de verwarming een uur voordat je gaat slapen op 15 graden zetten. Ook als het zomer is (zoals nu) kun je deze temperatuur het beste aanhouden. Als je de verwarming lager zet, kan dit zorgen voor vochtproblemen.