Bij grote energieverbruikers wordt vaak gedacht aan grote apparaten zoals de wasmachine of koelkast. Maar wist je dat een aquarium of een groot televisiescherm ook behoorlijk wat energie verbruikt? Tijd om de grootverbruikers in huis onder de loep te nemen.
Milieu Centraal heeft een aantal grote stroomverbruikers op een rij gezet. Én hoeveel stroom ze verbruiken. We laten in onderstaande voorbeelden ook zien hoeveel je ongeveer kan besparen. Dit doen we aan de hand van onze gemiddelde stroomprijs in januari voor een 1-jarig contract. Dit was ongeveer 27 cent per kWh.
Elektrische boiler
In een gemiddeld huishouden verbruikt een elektrische boiler van meer dan 20 liter bijna 1.800 kWh per jaar. Dat is een stroomprijs van ongeveer 470 euro. Een alternatief voor de elektrische boiler is bijvoorbeeld een zonneboiler.
Tuinvijverpomp
Heb jij een mooie, grote vijver in de achtertuin? Let dan goed op het verbruik van de pomp. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als deze continu aan blijft staan, verbruikt hij ongeveer 180 kWh per jaar. Dat is ongeveer 50 euro.
Voor zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo’n pomp altijd blijft aanstaan, kost dat 1.750 kWh per jaar. Wat gelijkstaat aan ongeveer 480 euro.
Aquarium
Het verbruik van een aquarium hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte, de watertemperatuur, het soort verlichting en of de bak is afgedekt. Een aquarium van 60 liter kan ongeveer 300 kWh per jaar verbruiken, wat neerkomt op ongeveer 81 euro.
Heb je een flink tropisch aquarium staan? Dan kan de pomp tot wel 1.000 kWh per jaar verbruiken. Dat is ongeveer 270 euro.
Elektrische kachel
Elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Dat komt omdat deze kachels de hele tijd op vol vermogen werken zolang ze aanstaan. Een kachel met een thermostaat gebruikt een lager vermogen of gaat uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft bereikt.
Neem bijvoorbeeld een elektrische kachel (zonder thermostaat) met een vermogen van 1.000 watt. Als je deze 500 keer per jaar gebruikt, dan betaal je zo'n 135 euro. Een zuiniger alternatief voor de elektrische kachel is een infraroodpaneel.
Waterbed
Heb jij een waterbed? Grote kans dat dit de grootste energieverbruiker is bij jou thuis. De hoeveelheid stroom die nodig is om het water op temperatuur te houden verschilt per bed. Een standaard waterbed kan een verbruik hebben van 330 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan ongeveer 90 euro. Een ouder model is een stuk minder zuinig. Deze waterbedden kunnen wel 1.200 kWh per jaar verbruiken, dat is zo'n 325 euro.
(Tweede) koelkast/vriezer
Oude koelkasten of vriezers gebruiken een stuk meer energie dan nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt zo’n 95 euro per jaar. Ter vergelijking: een nieuw model met het nieuwe energielabel C verbruikt maar zo’n 160 kWh, wat gelijkstaat aan zo'n 45 euro per jaar.
Heb jij een tweede koelkast of vriezer in huis? Als het gaat om een oud klein model en deze altijd aanstaat, verbruikt de koelkast zo’n 140 kWh per jaar. Dat betekent dat je jaarlijks ongeveer 40 euro extra betaalt voor een tweede koelkast.
Groot televisiescherm
Hoeveel stroom een televisie verbruikt is afhankelijk van de grootte van het scherm. Ook het type scherm, de resolutie en de helderheidsinstellingen spelen mee. Heb jij nog een plasmatelevisie? Een plasmascherm van 50 inch verbruikt ongeveer 340 kWh, wat gelijkstaat aan ongeveer 95 euro per jaar.
Een grote moderne LED-televisie verbruikt zo’n 170 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan zo'n 45 euro. Terwijl een kleiner model het jaar doorkomt met een verbruik van 40 kWh. Dat betekent dat je voor een kleiner scherm slechts een tientje per jaar betaalt.
Meer grootverbruikers
In de onderstaande afbeelding zie je de bovengenoemde grootverbruikers in het Budget Huis. Er staan ook nog een paar andere grootverbruikers bij, zoals de vaatwasser en verlichting. De prijzen zijn berekend met onze gemiddelde stroomprijs van januari voor een 1-jarig contract. Dat is zo'n 27 cent per kWh.
Let op: Het precieze verbruik en wat je kan besparen hangt af van welke apparaten je gebruikt en de stroomprijs die je betaalt.