Energie besparen met pubers

Handige tips

Energie besparen met pubers

Budget Thuis, 06 maart 2024

image

Leestijd: 4 minuten

Discussies over schermgebruik, strijd over de thermostaat en veel te lang douchen. Energie besparen kan een hele uitdaging zijn met pubers in huis. Met deze tips zorg je ervoor dat het hele gezin op het energieverbruik let én houd je het ook nog een beetje gezellig  in huis. Ontwikkelingspsycholoog Claudia geeft nog eens extra advies.

Informeren en bewustwording

De energiecrisis is natuurlijk volop in het nieuws. Kinderen zien het voorbij komen op tv of op sociale media. Maak van energiebesparing een project voor het hele gezin; laat je kind actief meedoen! Leg uit waaróm het belangrijk is om op het verbruik te letten en hoe jullie geld kunnen besparen voor bijvoorbeeld leuke uitjes.

Het is volgens Claudia ook belangrijk om verwachtingen te scheppen over de veranderingen in het energieverbruik in huis. ‘Maak hierover duidelijke afspraken met de kinderen. Vooral als ze iets ouder zijn. Door hen mee te nemen in het denkproces gaan zij hopelijk eerder mee in gedragsverandering, doordat ze zich hier medeverantwoordelijk voor voelen.’

Technologie

Pubers kunnen veel tijd online besteden. Dus waarom niet technologie inzetten om energie te besparen? Denk aan slimme thermostaten, slimme stekkers en energiezuinige verlichting die op afstand kunnen worden bediend met een telefoon of tablet. Zo creëer je naast inzicht, ook bewustwording bij het hele gezin.

Het goede voorbeeld

Laat als ouder zien hoe belangrijk energiebesparing voor jou is. Geef zelf het goede voorbeeld. Dit is volgens Claudia erg belangrijk. Laat de lichten niet onnodig aan staan, gebruik energiezuinige apparaten en houd de thermostaat op een redelijke temperatuur. Je kind zal sneller je voorbeeld volgen als ze zien dat jij ook je steentje bijdraagt.

De alternatieven

Zet jouw kind de verwarming gelijk aan als het ook maar een beetje fris begint te worden? Zonde! Laat hen zien dat je er ook op een andere manier mee om kunt gaan! Bijvoorbeeld door een dekentje te gebruiken of een kruik op te warmen.

Blijf positief

Probeer elkaar te blijven herinneren om energie te besparen. Maar: houd het positief. Dit kan met handige hulpmiddelen, zoals een timer in de douche of de Budget Thuis doucheplaylist met liedjes van ongeveer 5 minuten. En, moedig je kind aan om door te gaan! Denk bijvoorbeeld aan kleine beloningen als ze actief meehelpen aan energiebesparing. ‘Focus op het gedrag dat je van je kind wil zien en benoem juist niét wat je niet wil zien. Concreet zijn helpt daar ook bij, zoals ‘doe de lichten uit als je de slaapkamer verlaat’.