Zo gebruik je je airco efficiënt

Handige tips

Zo gebruik je je airco efficiënt

Budget Thuis, 20 juni 2024

image

Leestijd: 4 minuten

De zomer staat voor de deur! En dat betekent dat de warme(re) dagen er weer aan komen. Een airco kan verkoeling bieden als de temperaturen stijgen. Maar hoe zorg je ervoor dat je je airco zuinig gebruikt? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Zet de airco alleen aan als het echt nodig is

Houd ramen en zonwering overdag zo veel mogelijk dicht. Zo blijft het een stuk koeler in huis en hoef je de airco alleen aan te zetten als het echt nodig is.

Koel niet alle kamers

Zet de airco alleen aan in de ruimtes die je wilt koelen. En bijvoorbeeld niet in kamers die je toch niet gebruikt. Probeer de (tussen)deuren zo veel mogelijk dicht te houden, zo blijven de kamers lekker koel. Het is wel belangrijk om goed te blijven ventileren, bijvoorbeeld met de roosters. Zo zorg je ook voor frisse lucht in huis.

Temperatuur niet te laag

Zet de temperatuur van de airco niet te laag. Vaak is een paar graden lager dan de buitentemperatuur al voldoende. 

Zet ook de ventilator aan

Dat klinkt misschien een beetje gek: de airco én de ventilator aan. Maar dit kan een stuk zuiniger zijn. Door de ventilator wordt de koude lucht een stuk sneller verspreid. En dat betekent dat je de airco wat minder koud kunt instellen én minder lang aan hoeft te zetten. 

Onderhoud de airco goed

Het is belangrijk om je airco goed te blijven onderhouden. Maak de buitenunit regelmatig schoon. Zo blijft hij efficiënt werken en maakt hij minder geluid.

Airco met zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen op je dak én een airco? Dat is een relatief gunstige combinatie. De zonnepanelen wekken overdag in de zomer veel stroom op. Als de airco dan aanstaat, kan die stroom gelijk worden gebruikt. 

Verwarmen met een airco

Naast dat een airco verkoeling biedt op warme dagen, kunnen airco’s ook verwarmen als het kouder is. Bijvoorbeeld in de winter. Benieuwd hoe dat zit? Energiebespaarders legt je uit hoe dat zit.