Duurzame tips voor de feestdagen

Budget expert

DUURZAME TIPS VOOR DE FEESTDAGEN

Budget Thuis, 20 december 2021

image

Energie 20 december 2021

DUURZAME TIPS VOOR DE FEESTDAGEN

De feestdagen komen er bijna aan. En, daar hebben we zin in! Duurzaam leven kan best lastig zijn en al helemaal tijdens deze dagen, waarop je veel consumeert. Cadeaus kopen, koken voor familie of vrienden en al het afval dat weggegooid moet worden. In het kader van duurzaamheid kun je natuurlijk net iets bewuster consumeren. Maar wanneer ben je duurzaam en wat kan je doen? Met deze tips die je meteen kunt toepassen kan je al een verschil maken tijdens de feestdagen. Alle beetjes helpen ;). Je kan natuurlijk als eerste op een eenvoudige manier besparen op je energie door de thermostaat een graadje lager te zetten: vraag je bezoek hun favoriete trui en sloffen mee te nemen!

Kerstverlichting

De straten hangen nu al vol met kerstverlichting en dat is gezellig. Meer lichtpunten in je huis betekent alleen ook meer verbruik. Dit houdt ons natuurlijk niet tegen om ook het huis gezellig te maken, maar je kunt wel letten op de soort verlichting. Kies voor ledlampjes in de kerstboom en in je huis.

Je verlichting hoeft ook niet de hele dag aan te staan. Denk bijvoorbeeld ook aan de verlichting die je buiten hebt hangen. Maak er dus een gewoonte van om overdag de lampjes uit te schakelen en als je naar bed gaat. Dit zal echt een verschil maken in je verbruik. In de avond kan alles natuurlijk weer aan!

Kaarsjes zijn ook heel gezellig en duurzaam. Wist je dat er zelfs ook kaarsen bestaan van plantaardige materialen? Zoek er online maar eens naar of bekijk het assortiment van het plaatselijke tuincentrum.

Duurzame recepten

Tijdens het kerstdiner kun je ook duurzaam bezig zijn! Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om vegetarische recepten te bereiden of zelfs veganistisch als je daarvan houdt. Een stukje minder vlees eten en iets meer focussen op het serveren van groente is ook al goed voor het milieu. Er zijn talloze feestelijke recepten te vinden.

Nog een duurzame tip voor het kerstdiner: gebruik zo weinig mogelijk plastic bestek. Ja, het is makkelijk in gebruik want je kan het zo weggooien en het hoeft niet afgewassen te worden, maar het is ook zonde. Je gebruikt het namelijk maar een keer. Tijdens de kerstperiode neemt het plastic gebruik toe met 30% volgens Plastic Soup Foundation (2020). Veel hiervan wordt helaas niet gerecycled.

Bordspelletjes

Tijdens de kerstdagen zijn we snel geneigd om meerdere kerstfilms te kijken. Kerstfilms kijken hoort ook gewoon bij de feestdagen, maar het is ook leuk om meer bordspelletjes te spelen. Je verbruikt in ieder geval geen elektriciteit als je dit doet! Leuke spellen om te spelen zijn bijvoorbeeld: De slimste mens, Wie is de mol en alle varianten van Monopoly (dat zijn er een hoop inmiddels).

Digitale kerstkaarten

Het is superleuk om elk jaar ‘echte’ kerstkaarten te ontvangen. Dit wordt met de jaren al wel veel minder gedaan, aangezien nu ook alles via de WhatsApp kan. In 2017 werden er zo’n 85 miljoen kerstkaarten verstuurd (Luit, 2020). Maar eerlijk, bewaren we al die kaarten? De meeste gaan weer de prullenbak in.

Kijk daarom dit jaar eens naar een digitale kerstkaart. Ook deze kun je heel persoonlijk maken, met een eigen geschreven tekstje en foto. En, ook dit is natuurlijk beter voor het milieu.

Herbruikbaar inpakpapier

Wist je dat we in Nederland per persoon zo’n 80 kilo aan papier per jaar gebruiken (Afvalmanager, 2020)? Tijdens de feestdagen gebruiken we veel papier voor al onze cadeaus. Best zonde als je er zo over nadenkt. Al het papier, de strikjes en lintjes worden meestal achteraf weer weggegooid. Er zijn ook andere manieren om je cadeautje in te pakken zodat het er nog steeds leuk uit ziet.

FSC - Je kunt bijvoorbeeld FSC-cadeaupapier gebruiken. FSC streeft naar een duurzaam bosbeheer wereldwijd. Cadeaupapier met een FSC-keurmerk is dus beter voor het milieu. Ook kun je kijken naar gerecycled papier, hier zijn geen bomen voor gekapt.

Stofjes en sjaaltjes - Door middel van stukjes stof of sjaaltjes die je voor een euro bij de kringloop haalt, kan je op een superleuke manier je cadeautje verpakken. Je kunt ze na afloop gewoon terugvragen en opnieuw gebruiken. Óf je tipt de ontvanger van je cadeau dat deze verpakkingsmiddelen herbruikbaar zijn.

Dozen en tasjes – Dozen en tasjes kun je ook opnieuw gebruiken. De kans is kleiner dat deze in de prullenbak belanden dan gescheurd papier. Er zijn heel veel soorten en maten, en het staat ook nog eens heel leuk.

Ben je benieuwd naar nog meer tips om minder energie te verbruiken? Lees dan ons artikel 12 tips om minder energie te verbruiken!