Duurzaam en zuinig: besparen op verlichting

Handige tips

Duurzaam en zuinig: besparen op verlichting

Budget Thuis, 18 januari 2024

image

Leestijd: 5 minuten

Je kunt flink besparen door je huis efficiënt te verlichten. Wist je dat een LED-lamp bijvoorbeeld 85% minder stroom verbruikt dan een halogeenlamp? Best veel! In dit artikel lees je alles over de voordelen van LED-verlichting en geven we je handige tips.

Vergelijkbaar licht voor minder energie

Stap één hoe je kunt besparen op je verlichting, is door gloeilampen en halogeenlampen door LED-lampen te vervangen. Doordat LED-lampen weinig energie verbruiken én lang meegaan, ben je na een tijdje goedkoper uit. Je bent in eerste instantie namelijk iets meer geld kwijt voor de aankoop van een nieuwe lamp. Maar die kosten verdien je dus weer terug door het lage stroomverbruik.

Beter voor het milieu

Doordat energiezuinige lampen minder elektriciteit verbruiken, wordt het milieu minder belast. LED-lampen, spaarlampen en TL-lampen zijn het meest zuinig. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Maar, door wetgeving van de Europese Unie zijn deze grotendeels al uit de winkel verdwenen.

Handige tips

1. Lampen uit

Het spreekt misschien voor zich, maar probeer jezelf aan te leren dat je de lichten uitdoet als je een ruimte verlaat. Ook al is het maar voor even. Check ook of de lampen aan staan als het buiten licht is. Met kaarsen zorg je ‘s avonds voor wat extra sfeer én kun je de lampen dimmen.

2. Zet een timer

Door een timer in te stellen voor je verlichting, voorkom je onnodig energieverbruik. Dit kan gemakkelijk met een smartplug. Ben je van huis en vergeten de lampen uit te doen? Dan kan je deze gemakkelijk op afstand uitschakelen. Handig!

3. Zonne-energie

Wist je dat je veel buitenverlichting hebt die op zonne-energie werkt? Zo heb je bijvoorbeeld lichtslangen die voorzien zijn van een klein zonnepaneel, dat overdag oplaadt. Zo is je tuin ‘s avonds goed verlicht.

4. Energielabel

Als je nieuwe verlichting koopt, is het een goed idee om naar het energielabel op de verpakking te kijken. Het label geeft aan hoe energiezuinig de lamp is. Hoe hoger de efficiëntie, hoe lager het stroomverbruik. Bovendien hebben lampen met een hogere efficiëntie vaak een langere levensduur. Hierdoor hoef je minder vaak lampen te vervangen. Dit is niet alleen kostenbesparend, maar draagt ook bij aan het verminderen van afval.

Wil je meer weten over energielabels? Je leest het hier.