Zo weet je of je CV-ketel toe is aan vervanging

Handige tips

ZO WEET JE OF JE CV-KETEL TOE IS AAN VERVANGING

Budget Thuis, 03 januari 2023

image

Energie 24 januari 2023

OUDE CV-KETEL VERVANGEN? ZO WERKT HET

Bijna iedereen in Nederland heeft thuis een cv-ketel. CV staat voor centrale verwarming en het is dan ook een onderdeel hiervan. De ketel zorgt ervoor dat je een warme douche kan nemen en dat je woning verwarmd wordt. Maar wanneer is het tijd om je cv-ketel te vervangen, en heeft het wel zin? Het vervangen van een oude ketel heeft zeker voordelen. Warmtepompen worden misschien wel de toekomst. Maar, het is een flinke investering en ze zijn alleen geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Ook als je hier geen gebruik van kunt maken kan dit artikel goed van pas komen.

Hoe lang kan een cv-ketel mee?

Een cv-ketel kan tot wel 20 jaar mee. Maar, de meeste hebben een levensduur van ongeveer 12 tot 15 jaar. Het is daarom verstandig om dit goed in de gaten te houden en als het nodig is deze te vervangen. Als je een nieuw model aanschaft kun je namelijk een hoop energie en kosten besparen. De investering haal je er vaak al na vijf jaar uit.

Wanneer vervangen?

Als je een vrij nieuwe cv-ketel hebt, wordt het aangeraden deze één keer in de twee jaar te onderhouden. Heb je al een wat oudere ketel? Dan wordt een jaarlijkse onderhoudsbeurt geadviseerd. Hoe beter onderhouden, hoe langer de levensduur. En, de cv-ketel is dan zuiniger in gebruik.

Als je tijdens de jaarlijkse check veel onderdelen moet vervangen, is het vaak nog voordeliger om de gehele ketel te vernieuwen. Sowieso is het nodig om na de levensduur van je cv-ketel deze te vervangen. Vaak staat het bouwjaar aangegeven op het etiket.

Kom je zonder warm water te zitten of duurt het erg lang voordat je woning wordt opgewarmd? Ook dan is het slim om een controle te doen.

Op de website van Milieu Centraal kun je een check doen, om erachter te komen of je cv-ketel vervangen moet worden. Je krijgt dan een persoonlijk advies.

Nieuwe cv-ketel

De aanschaf van een nieuwe cv-ketel brengt veel voordelen met zich mee. Je bespaart ermee op je energierekening, je wooncomfort wordt verbeterd en er hoeven minder onderdelen te worden gerepareerd. Maar zeker met de huidige energieprijzen, kun je veel geld besparen.

We snappen dat je niet zomaar een nieuwe ketel aanschaft. Houd er ook rekening mee dat volgens de Rijksoverheid vanaf 2026 een hybride warmtepomp de nieuwe standaard wordt. Als vanaf 2026 je cv-ketel dus moet worden vervangen, moet je overstappen op een duurzamere optie. Je woning moet hier echter wel geschikt voor zijn. Zo moet het goed geïsoleerd zijn. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Als je een nieuwe cv-ketel aanschaft heb je geen recht op subsidie. Bij een investering van een warmtepomp wel. De voorwaarden lees je op de website van RVO.

Meer artikelen lezen