Alles over de energietoeslag

Nieuws en Updates

Alles over de energietoeslag

Budget Thuis, 11 december 2023

image

Leestijd: 7 minuten

2024 staat om de hoek, dat betekent dat er het een en ander gaat veranderen op de energiemarkt. Zo komt de energietoeslag 2023 te vervallen en het prijsplafond is in 2024 niet meer geldig. Het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat daarentegen per januari weer van start. Bij Budget Thuis helpen we je graag om slim om te gaan met je energie en je geld. Daarom hebben we alles over de energietoeslag voor je op een rijtje gezet.

Energietoeslag 2023

De energietoeslag voor 2023 komt bijna te vervallen. Voordat het zover is, heb je nog een aantal weken de kans om een aanvraag te doen. Deze toeslag is bedoeld als tegemoetkoming van de overheid voor de extra energiekosten die je mogelijk hebt gemaakt in het afgelopen jaar.

Voor wie en hoe?

Tot 2024 is de energietoeslag van kracht voor mensen met een laag inkomen. Als jouw inkomen zich rond het minimum bevindt, of nét iets daarboven, is de kans groot dat je recht hebt op deze financiële ondersteuning. De hoogte van de toeslag verschilt per gemeente. Is bij de gemeente bekend dat je een lager inkomen hebt? Bijvoorbeeld omdat je een uitkering hebt of in 2022 ook energietoeslag hebt ontvangen? Dan ontvang je deze automatisch. Gebeurt dit niet, dan kun je zelf een aanvraag indienen bij jouw gemeente.

Wil je meer weten over de energietoeslag of heb je hulp nodig bij de aanvraag? Neem dan eens een kijkje op de website van jouw gemeente of Geldfit.

Belangrijk om te weten: de energietoeslag verdwijnt in 2024, dus meld je aan nu het nog kan.

Tegemoetkoming voor studenten

Ook studenten hebben recht op energietoeslag. Ben je op 1 oktober 2023 uitwonend student? Dan kun je een eenmalige tegemoetkoming van 400 euro ontvangen via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze regeling geldt voor studenten met een uitwonende basisbeurs en een aanvullende beurs. Ook als je al langer studeert en eerder een aanvullende beurs ontving, kom je in aanmerking voor deze financiële steun. DUO betaalt de tegemoetkoming vanaf januari 2024 automatisch uit aan de studenten die er recht op hebben.

Tijdelijk Noodfonds Energie 2024

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er speciaal voor huishoudens met een hoog energieverbruik en een laag- of middeninkomen. Vanaf januari 2024 kun je naar verwachting een aanvraag indienen om financiële ondersteuning te ontvangen.

Belangrijk om te onthouden: als je in 2023 al compensatie hebt ontvangen vanuit het Noodfonds, moet je in 2024 opnieuw een aanvraag indienen. Houd de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie goed in de gaten voor het laatste nieuws.

Prijsplafond Energie stopt

In 2023 is er een prijsplafond ingesteld voor energie. Onder dit verbruiksplafond betaal je het tarief dat door de overheid is vastgesteld. Dit tarief is bij iedere energieleverancier hetzelfde. Deze tijdelijke maatregel komt per 1 januari 2024 te vervallen. Dit betekent dat het tarief weer kan verschillen tussen energieleveranciers.

Geldfit: voor al je geldvragen

Heb je meer vragen over hoe je grip kunt houden op je geld of wil je weten welke regelingen of toeslagen er nog meer zijn? Neem dan een kijkje op de website van Geldfit. Ook kun je telefonisch contact opnemen met Geldfit, als je je zorgen maakt over je financiën.