BUDGET THUIS WOONKAMER

Energie 7 september 2020

4 ENERGIEBESPARENDE TIPS WAAR JE DIRECT MEE KUNT BEGINNEN

1. Heet water slurpt energie

Het verwarmen van water is een van de grootste energieslurpers binnen het huishouden. Maar, er zijn een paar eenvoudige aanpassingen die het verbruik en de kosten helpen verminderen.

  • Zet de wasmachine op koud. Wist je dat 90% van de kosten van het wassen van een berg kleding komt van het verwarmen van water? Zonde! Koud wassen is beter voor je kleding en wasmiddel werkt net zo goed in koud water.
  • Verlaag de thermostaat op je boiler. De standaardfabrieksinstelling is bij veel boilers 60 °C, maar 50 °C is ook geschikt om mee te douchen, je kleding te wassen of om de afwas te doen.
  • Kijk eens naar hoelang je onder de douche staat. Korter douchen is altijd nog de meest effectieve manier om water te besparen. Verkort een gemiddeld huishouden de douchebeurten van negen naar vijf minuten, dan kan dat volgens Milieucentraal al snel € 70,- per jaar schelen (prijspeil 2020). Kun je die lange douche toch niet missen? Ga dan voor een waterbesparende douchekop en kies voor waterbesparende kranen in je keuken en badkamer. Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het gaat om het debiet (doorvoersnelheid). Hierbij geldt, hoe lager het debiet, hoe groter de besparing.

2. Ventilator: goedkoop en klimaatbewust

Tijdens warme zomerdagen draaien de airco’s in veel huishoudens op volle toeren om ons koel te houden. Ze kosten veel energie en zijn duur in aanschaf. Heb je een ventilator weleens overwogen?

Een vaste airco die je 200 uur gebruikt en waarmee je één kamer koelt, verbruikt 150 kWh aan stroom aldus Milieucentraal (2020). Een ventilator die in dezelfde ruimte voor 200 uur aanstaat, verbruikt maar 10 kWh aan stroom: 15 keer minder!

Een ventilator zorgt door de wind al snel voor een lagere gevoelstemperatuur van zo’n 3 à 4 graden. Door de wind wordt lichaamswarmte sneller afgevoerd en verdampt zweet beter. En nog een mooie bijkomstigheid; ze zijn veel goedkoper!

3. Haal de stekker uit het stopcontact

Je kunt je energieverbruik ook verminderen door je huishoudelijke apparaten eens onder de loep te nemen. Onze tips:

  • Gebruik stekkerdozen om elektronische apparaten te clusteren. Schakel vervolgens alles uit met één knop als je ze niet gebruikt, bijvoorbeeld als je weggaat. Zelfs wanneer apparaten niet in gebruik zijn, gebruiken veel toch nog wel stroom in de stand-by modus. Denk bijvoorbeeld aan een informatiedisplay of een klokje bij de oven. Dit sluipverbruik is onnodig!
  • Haal je telefoon van de oplader als deze is opgeladen. De meeste laders gebruiken continu stroom, zelfs als er niets wordt opgeladen.
  • Kies voor een laptop in plaats van een computer. Een laptop verbruikt minder energie, dus mocht je nog op zoek zijn naar een nieuwe computer, ga dan voor de kleinere, energiezuinige versie. En heb je even pauze van je computer? Zet ‘m dan op slaap- of sluimerstand, in plaats van een screen saver.

4. Voor de keukenprins(es)

Besparen in de keuken is vrij eenvoudig. Dus doe er je voordeel mee!

  • Stop met spieken in de oven. Elke keer dat je de oven opent, daalt de temperatuur in de oven. De temperatuur kan wel met zo’n 4 graden dalen. En dat moet natuurlijk telkens weer hersteld worden.
  • Zet de afwasmachine alleen aan als deze vol is. Volgens Milieucentraal (2020) blijkt dat een vaatwasser gemiddeld maar drie kwart vol zit. Als je structureel de vaatwasser alleen aanzet als deze helemaal vol zit, bespaar je daardoor 15% op je stroomgebruik!
  • Gebruik het snelle wasprogramma op je vaatwasser. En schrap het voorspoelen. Als je de etensresten alleen wegveegt en niet voorspoelt, bespaar je een derde van het water voor de vaatwasser. Niet onbelangrijk tijdens de zomer: hiermee verlaag je niet alleen het verbruik, het wordt ook minder warm in de keuken!
Meer artikelen lezen

PROFITEER VAN COMBIKORTING

Combineer Budget Energie met Mobiel en Alles-in-1

Budget Thuis is er voor de nuchtere Nederlander die niet in mooie praatjes gelooft en niet te veel wil betalen. Combineer je Budget Energie met Budget Mobiel en Budget Alles-in-1? Dan krijg je bovenop de lage prijs ook nog eens elke maand combikorting. Wat kan oplopen tot € 17,50 per maand. Mooi meegenomen dus. En wel zo handig, alles bij één partij.

Is overstappen nog niet mogelijk? Loop geen voordeel mis en stel de bespaarmelding in.
Combikorting Budget Thuis