Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een relatief snelle manier om muren te isoleren. Een gespecialiseerd bedrijf kan de ruimte in de muur opvullen met isolatiemateriaal. Alles over spouwmuurisolatie lees je op deze pagina.

Een spouwmuur

Wat is dat eigenlijk?

Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met een paar centimeter ruimte ertussen: de spouw. De ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal. Niet ieder huis heeft een spouwmuur. Oudere huizen van voor 1920 hebben vaak alleen enkelsteens muren. Deze muren kan je ook isoleren, maar op een andere manier. Bijvoorbeeld met voorzetwanden aan de binnenkant.

Illustratie Huis

Check de muren

Heeft jouw muur een spouw?

Volgens Milieu Centraal heeft 1 van de 4 woningen nog geen geïsoleerde buitenmuren. Het is belangrijk om te checken of jouw gevel een spouw heeft. Dit kan bijvoorbeeld door de muurdikte te controleren. Is de muur 24 centimeter of dikker? Dan heb je waarschijnlijk een spouw. Check ook of de muur al gevuld is. Soms zit er al isolatiemateriaal in, maar is dat niet meer goed. Een isolatiebedrijf kan de spouw bijvullen.

Spouwmuurisolatie

Waar moet je op letten?

De buitenmuren moeten aan 5 voorwaarden voldoen om de spouw te kunnen isoleren. Milieu Centraal heeft ze op een rijtje gezet.

Let op beschermde diersoorten
Isolatiemateriaal in de spouw
Een schone spouw
Voorkom regenwater in de spouw
Ventilatie in de kruipruimte
Illustratie Denken 2

Besparen met een spouwmuurisolatie

Hoeveel je gaat besparen met een spouwmuurisolatie, hangt af van welke gasprijs je betaalt. Bijvoorbeeld met een gemiddelde gasprijs van 1,45 euro, de gasprijs die Milieu Centraal verwacht voor de jaren 2025 tot en met 2040, bespaar je met een 2 onder 1 kap woning zo’n 600 euro per jaar. Dat staat gelijk aan 410 kuub. Voor een vrijstaande woning kan dit zelfs oplopen tot 900 euro per jaar.

Meer weten?

Alles over spouwmuurisolatie

Meer weten over het isoleren van je spouwmuren? Via Verbeterjehuis.nl vind je meer informatie over het isoleren van je huis. Ook kun je verschillende isolatiebedrijven met elkaar vergelijken op basis van reviews en kwaliteitsscore.