HET AANSLUITPUNT

Lees alles over je aansluitpunt

Ontvang jij internet via een ADSL-aansluiting? Dan komt het internetsignaal je huis binnen via je ISRA-punt. ISRA staat voor Infra Structuur Rand Apparatuur. Bij glasvezel heet dit FTU. Zonder ISRA-punt of FTU kun je geen internet ontvangen. Maar geen zorgen, (bijna) ieder huis heeft een ISRA-punt of FTU.

Waar vind ik mijn ISRA-punt?

Meestal zit het ISRA-punt in je meterkast, kruipruimte, gang of (in de hoek van je) woonkamer. Nog niet gevonden? Kijk dan ook eens onder de vensterbank of een andere plek in je huis dichtbij de straat. Een ISRA-punt ziet er niet altijd hetzelfde uit. De meest voorkomende zijn hieronder afgebeeld.

Foto ISRA-punten

Waar vind ik mijn FTU?

Het FTU is meestal te vinden in de meterkast. Zoals op de onderstaande afbeelding te zien is, kun je het meegeleverde NT-kastje aansluiten op het FTU. Het NT-kastje vind je vervolgens met het modem.

Foto FTU

Ik heb geen ISRA-punt. Wat nu?

Kun je ‘m niet vinden? Het kan zijn dat je ISRA-punt is weggewerkt. Vervelend, maar onze installateur kan gelukkig gratis een ISRA-punt voor je plaatsen.

In veel gevallen is het wel zo dat er een blauwe invoerkabel de meterkast in komt. Als je een paar centimeter van deze kabel stript dan zou je meerdere gekleurde kabels moeten vinden. Deze kabels kun je verbinden met het meegeleverde doorlusdoosje om toch succesvol te installeren. Hoe je dit doet wordt bij ‘Situatie 1’ uitgelegd in de installatiehandleiding. Krijg je nog geen signaal? Volg dan de instructies op deze pagina.

Is er geen invoerkabel om een ISRA-punt op te monteren? Dan kan onze installateur of onze klantenservice een KPN-monteur inschakelen om deze te monteren samen met een aansluitpunt. Let op, het aanbrengen van een invoerkabel brengt kosten met zich mee. Je kunt altijd kosteloos de KPN-monteur langs laten komen een begroting voor je te maken. Als de KPN-monteur is langsgeweest en heeft geconstateerd dat er kosten gemaakt moeten worden dan kan je ervoor kiezen het contract kosteloos te ontbinden.

Ik heb geen FTU. Wat nu?

Kun je ‘m niet vinden? In sommige situaties bevindt het FTU zich op de gang buiten je woning. Neem contact op met onze klantenservice om een verbinding aan te leggen tussen het FTU en een aansluitpunt in je woning. Is er echt geen FTU? Dan kun je deze laten plaatsen via kpnnetwerk.nl. Doe de postcodecheck en neem contact op via die website om een monteur te krijgen.

Ik heb wel een ISRA-punt. Hoe werkt het dan?

Heb je het ISRA-punt gevonden? Mooi. Als het modem toch niet online komt dan is hoogstwaarschijnlijk de oplossing om de koperen draden in het ISRA-punt om te wisselen. Via deze pagina leggen we uit hoe je dit doet.

Heb je na de bovengenoemde wissel van kabels nog geen werkend internet? Kijk dan eerst of er een hoofdaansluiting ergens anders in je woning te vinden is. Het komt zo nu en dan voor dat een ISRA-punt in de woonkamer niet is aangesloten op de hoofdaansluiting in je meterkast. Sluit dan het modem direct op de hoofdaansluiting aan of op de invoerkabel zoals eerder beschreven.