Nog duurzamer 2022 in

Duurzaamheid

NOG DUURZAMER 2022 IN

Budget Thuis, 02 februari 2022

image

Energie 2 februari 2022

Zo ga je nog duurzamer 2022 in

Het nieuwe jaar is weer begonnen en voor veel mensen betekent dit nieuwe goede voornemens. Duurzaamheid is de afgelopen jaren een steeds populairder thema geworden. En dat zal ook niet zo snel voorbijgaan. Voor sommige mensen kan duurzaam leven nog lastig of nieuw zijn, en dat is ook begrijpelijk. Want waar begin je? En waar kan je eigenlijk allemaal op letten? Letten op je verbruik, je eten en wat je consumeert kan nooit kwaad en kan een verschil maken.

EcoStoof®

Ken jij deze hippe en duurzame, maar eigenlijk hele ouderwetse manier van koken al? Lekker lui op de bank terwijl je eten vanzelf gaart en steeds smaakvoller wordt? Of even de deur uit kunnen tijdens het koken zonder je zorgen te maken over aanbranden? Breng een pan met eten aan de kook en stop ‘m in de EcoStoof®. Dit slimme omhulsel houdt je pan zo heet dat je eten vanzelf gaart, zonder energie en met behoud van alle smaken en voedingsstoffen! Gebaseerd op de eeuwenoude hooikistmethode. Lekker makkelijk, gezond en nog duurzaam ook! Je bespaart 30% energie op koken. Ook handig om eten warm te houden. EcoStoof® koop je al vanaf € 89,-.

We hebben een kortingscode voor jullie! Krijg 10 euro korting op een EcoStoof® met kortingscode BUDGET op www.ecostoof.nl. De kortingscode is niet geldig voor afgeprijsde artikelen en voordeelsets.

Zuinige apparaten

Bij apparaten zoals een wasmachine en lampen hoort een energielabel. Het aantal kWh dat per jaar wordt verbruikt door het betreffende apparaat is hierop terug te vinden. Hoe lager, hoe beter. Het is dus slim om hierop te letten als je een nieuw apparaat aanschaft. De meest zuinige apparaten hebben een donkergroen label.

Oude apparaten vervangen

Als apparaten nog goed functioneren lijkt het zonde om deze te vervangen. Maar, niets is minder waar. Oude apparaten hebben hoogstwaarschijnlijk een laag energielabel waardoor ze meer verbruiken op jaarbasis. Het verschilt natuurlijk per apparaat hoe intensief je deze gebruikt en wanneer het slim is om ze te vervangen. Als je elke dag twee wasjes draait omdat je een groot gezin hebt bijvoorbeeld, dan zal je deze eerder moeten vervangen. De koelkast, wasmachine, droger en vaatwasser gebruiken op jaarbasis het meeste energie. Na zo’n 8 tot 15 jaar, (het verschilt per apparaat) is het tijd om deze te vervangen voor een zuinigere.

Groene energieleverancier

Als consument is het lastig om te weten welke energieleverancier nou écht groen is. Consumentenbond, Wise en Natuur & Milieu doen jaarlijks onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. En, bij Budget Energie zit je goed. Dit jaar heeft Budget Energie namelijk een 8,1 behaald! Opnieuw een hogere score dan het jaar ervoor (7,7). Deze verhoging heeft te maken met het feit dat we meer windenergie zijn gaan inkopen.

Slimme thermostaat

Er zijn veel soorten slimme thermostaten en ze hebben veel functies om ervoor te zorgen dat je minder gaat verbruiken. Een slimme thermostaat kan bijvoorbeeld leren hoe jij met je verbruik omgaat in huis en kan hierop inspelen. Sommigen hebben zelfs een bewegingssensor waardoor de verwarming automatisch lager wordt gezet als jij niet meer in de ruimte bent. Je kunt een slimme thermostaat ook vaak bedienen met je smartphone. Zo kan je de verwarming alvast aanzetten als je wat eerder thuis bent. Door een slimme thermostaat krijg je ook beter inzicht in je verbruik en hoeveel je al bespaard hebt. De functies verschillen per thermostaat.

Duurzaam koken

Ook tijdens het koken kan je duurzaam bezig zijn. Hiervoor hoef je niet per se iets aan te schaffen om het te kunnen. Met een aantal makkelijke tips die je zo kan toepassen kan je al zuiniger koken. Wist je dat er een snelkookpan bestaat en dit supergezond is? Je hebt een korte kooktijd waardoor vitamines die hittegevoelig zijn zoals vitamine B en C1 niet verdwijnen en je hoeft dus minder lang te koken. Een magnetron is ook energiezuiniger dan de oven (Voedingscentrum). We hebben het al in een eerder artikel benoemd, maar houd zoveel mogelijk je deksels op de pannen. Dit bespaart ook energie. Kook voor meerdere dagen en voor meerdere personen. Zo hoef je niet opnieuw dezelfde hoeveelheid energie te verbruiken. Weeg ook je ingrediënten goed af, zodat je niet onnodig eten hoeft weg te gooien, want dat is zonde.

Duurzaam wasjes draaien

Ook de wasmachine kan je duurzaam gebruiken. Een wasmachine verbruikt stroom en water. Duurzaam de was draaien is zeker mogelijk. Zorg ervoor dat je pas een wasje gaat draaien als de trommel vol zit, anders was je meer dan nodig. Was zoveel mogelijk op een lage temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie wordt verbruikt. Een wasje op 90 graden kost zo’n € 0,53 aan elektriciteit en op 30 graden maar € 0,09 (Nibud). Op veel wasmachines zit ook een ecoknop, gebruik deze als jij die hebt. Een korte was kost namelijk ook meer energie dan een lange was, aangezien de temperatuur sneller verhoogd moet worden. Doe dus niet alleen maar korte wasjes. Zoals eerder besproken is het energielabel van je apparaat belangrijk. Let er dus op bij je aankoop dat de wasmachine een energielabel A heeft. Na het wassen, is het natuurlijk het meest zuinig om je wasje op te hangen en niet altijd in de droger te stoppen.

Afval sorteren

Afval sorteren is heel belangrijk voor het milieu en het recycleproces. Als we namelijk niet ons afval sorteren gaan er heel veel belangrijke materialen verloren die niet meer gerecycled kunnen worden. Voor papier hoeven er minder bomen gekapt te worden en voor plastic hoeft er minder aardolie gewonnen te worden (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, 2021). De gemeente is ook minder geld kwijt aan het verwerken van afval als het wordt gescheiden. De jaarlijkse afvalstoffenheffing gaat hierdoor ook automatisch omlaag. Per persoon produceren we gemiddeld 1,5 kilo afval per persoon, dus laten we er goed en zuinig mee omgaan!

Meer artikelen lezen