You're on the prod environment.

Situatie in Oekraïne en stijgende energieprijzen

Energie 20 april 2022

Op 25 februari werd iedereen wakker met het nieuws dat Rusland de aanval op Oekraïne in de nacht van 24 februari 2022 heeft ingezet. Een situatie waar we allemaal dagelijks met medeleven getuige van zijn. Het is onvoorstelbaar de verschrikkelijke angst en het leed waarmee de Oekraïners nu te maken hebben.

Deze situatie houdt ons niet alleen in het dagelijks leven bezig door al het nieuws dat tot ons komt, maar beheerst ook de energiemarkt. De situatie roept heel begrijpelijk veel vragen op, bij zowel onze klanten als nieuwe klanten. Over het gas dat wij leveren, maar ook over de stijgende energieprijzen. Daarom vertellen we je hier graag meer over.

De energiemarkt

Wat zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de energieprijzen?

De huidige ontwikkelingen in Oekraïne zorgen voor hoge én onzekere energieprijzen. Hoe de prijzen zich in de loop van de tijd zullen ontwikkelen is helaas moeilijk te voorspellen.

Waar komt het gas van Budget Energie vandaan?

Budget Energie koopt niet rechtstreeks in bij Russische bedrijven als Gazprom of dochteronderneming Wingas.

Het gas dat wij leveren wordt ingekocht via Europese handelspartners, die wij een vergoeding voor afname geven. Dit betekent dat de herkomst ophoudt bij onze leveranciers en dat de kans bestaat dat een beperkt deel Russisch gas is. Helaas bestaat er voor gas geen systeem met certificaten van oorsprong, zoals we gewend zijn bij het afnemen van onze groene stroom.

Is er een risico dat Budget Energie (of andere energieleveranciers) failliet gaan?

Nee, geen zorgen! Budget Energie behoort met ruim 700.000 energieklanten tot de 4 grootste energieleveranciers. Ons inkoopbeleid is zo ingericht dat de financiële risico’s klein blijven. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het voor zowel Budget Energie als onze klanten beter is om zo min mogelijk stroom en gas te verbruiken. Vanuit duurzaam én financieel aspect.

Kan ik nog steeds klant worden bij Budget Energie?

Gezien de huidige ontwikkelingen in de energiemarkt, bekijken we van dag tot dag wat we onze klanten kunnen aanbieden. Op onze website vind je ons actuele energieaanbod.

Mijn energiecontract

Ik heb een vast energiecontract

Als je een vast contract hebt, verandert er niets tot het einde van je contract. Zoals de naam ‘vast’ al aangeeft, heb jij met jouw contract vaste prijzen tegen je huidige tarieven. Als je contract afloopt, gaat deze automatisch over op het variabele tarief. De einddatum vind je heel makkelijk op MijnBudget.

Mijn vaste contract loopt binnenkort af

Loopt je contract binnenkort af? Dan ben je tot die tijd nog verzekerd van vaste tarieven die niet wijzigen. Na de einddatum van je contract gaat je contract automatisch over in een contract met variabele tarieven. We informeren je ongeveer een maand voordat je contract afloopt wat de tarieven in jouw geval zullen zijn.

Ik heb een variabel energiecontract

Heb je een variabel contract? Dan betaal je variabele tarieven. Sinds 1 januari 2022 passen we onze variabele tarieven maandelijks aan. Zo houden we de energieprijzen voor jou als klant duidelijk en eerlijk. Op deze manier betaal je altijd actuele tarieven. De tarieven gaan meebewegen met de inkoopprijzen, als ze stijgen én als ze dalen. Bekijk hier wat dit voor jou betekent.

Hoe vaak worden de variabele tarieven aangepast?

Vaak worden variabele tarieven twee keer per jaar aangepast, op 1 januari en op 1 juli. Sinds 1 januari 2022 passen we onze variabele tarieven maandelijks aan. Zo houden we de energieprijzen voor jou als klant duidelijk en eerlijk. Op deze manier betaal je altijd actuele tarieven. De tarieven gaan meebewegen met de inkoopprijzen, als ze stijgen én als ze dalen. Je leest er hier alles over!

Ik ben het niet eens met de hoogte van de variabele tarieven. Kan ik bezwaar maken?

Je bent niet verplicht om gebruik te maken van de variabele tarieven. Als je nu variabele tarieven betaalt, dan ben je niet gebonden aan een energiecontract. Je mag dus ook kosteloos overstappen naar een andere leverancier. Meer informatie? Bekijk hier het bericht over de variabele tarieven.

Kan ik mijn contract verlengen?

De huidige ontwikkelingen in Oekraïne zorgen voor hoge én onzekere energieprijzen. Het is daardoor op dit moment niet mogelijk om je huidige energiecontract bij ons te verlengen. Na de einddatum van je contract gaat het automatisch over in een contract met variabele tarieven. We informeren je ongeveer een maand voordat je contract afloopt wat de tarieven in jouw geval zullen zijn.

Moet ik mijn termijnbedrag verlagen of wijzigen?

Wij adviseren om het termijnbedrag niet te wijzigen of juist expres te verlagen. Dit kan resulteren in een bijbetaling op je jaar- of eindnota. Het is belangrijk dat het termijnbedrag past bij jouw verbruik. Bekijk je verbruik op MijnBudget óf in de Budget Thuis app (download ‘m in de App Store of Google Play Store)

Vermindering energiebelasting en btw

Ontvang ik een compensatie van de overheid door de stijgende energieprijzen?

Elk jaar compenseert de overheid een deel van je energierekening. Dit gebeurt automatisch en daar hoef je verder dus niets voor te doen! Dit bedrag wordt de vermindering van energiebelasting genoemd. In 2021 was deze al € 558,56. In 2022 is het verhoogd naar bijna € 824,77, door de stijgende energieprijzen. Dit geldt alleen voor adressen met een verblijfsfunctie. Dat is een adres waar je kunt verblijven, zoals een woning of kantoorpand.

Per 1 juli 2022 gaat de btw op stroom en gas van 21% naar 9%. Als energieleverancier berekenen wij deze verlaging op je jaar- of eindnota. Dit is een extra tijdelijke maatregel die de rijksoverheid neemt vanwege de stijgende energieprijzen.

Wat is vermindering van energiebelasting?

De vermindering van energiebelasting is een korting vanuit de overheid op de energiebelasting voor elektriciteit, omdat energie een basisbehoefte is. Het is een vast bedrag dat wij op je jaar- of eindnota in mindering brengen. Bekijk je jaar- of eindnota op MijnBudget.

Hoe ontvang ik compensatie van de overheid?

Om de vermindering van energiebelasting te ontvangen hoef je niets te doen. Wij brengen dat bedrag in mindering op je jaar- of eindnota als je een adres hebt mét verblijfsfunctie. Dat is een adres waar je kunt verblijven, zoals een woning of kantoorpand.

Daarnaast gaat per 1 juli 2022 de btw op stroom en gas van 21% naar 9%. Als energieleverancier berekenen wij deze verlaging op je jaar- of eindnota. Dit is een extra tijdelijke maatregel die de Rijksoverheid neemt vanwege de stijgende energieprijzen.

Ik heb een laag inkomen. Ontvang ik een extra compensatie van de overheid?

Huishoudens met een minimum inkomen ontvangen een extra energietoeslag tot € 800,- wanneer zij maximaal 120% van het minimumloon verdienen. Dit is een eenmalige toeslag bovenop de vermindering van energiebelasting. Het bedrag wordt per gemeente bepaald. Als je bijstand ontvangt, krijg je dit bedrag automatisch in het eerste kwartaal van 2022. Je hoeft hiervoor dus niks te doen. De andere groep met een laag inkomen moet de toeslag aanvragen. De aanvraag doe je bij de gemeente waarin je woont.

Meer informatie kun je vinden op deze pagina van Rijksoverheid.

Meer informatie

Wat kan ik doen om mijn energierekening laag te houden?

Heel simpel: zo min mogelijk stroom en gas gebruiken. Dat is de komende lente en zomer natuurlijk makkelijker dan in de winter. Tijdens koudere periodes is het bijna niet mogelijk om géén energie te gebruiken. Toch is het belangrijk dat we ons hier allemaal van bewust zijn. Trek een trui aan i.p.v. de verwarming wat hoger te zetten. Zorg dat de warmte binnenblijft door tochtstrips, radiatorfolie en extra isolatie. Haal alle stekkers uit het stopcontact als een apparaat is opgeladen. Met deze kleine aanpassingen kun je toch al een hoop besparen. Lees hier nog meer tips om 2022 duurzamer door te komen.

Wil je meer informatie over jouw energiecontract, aanbod of verbruik?

Bekijk het op MijnBudget óf in de Budget Thuis app (download ‘m in de App Store of Google Play Store)!

Meer artikelen lezen

Profiteer van combikorting

Combineer Budget Energie met Mobiel en Alles-in-1

Budget Thuis is er voor de nuchtere Nederlander die niet in mooie praatjes gelooft en niet te veel wil betalen. Combineer je Budget Energie met Budget Mobiel en Budget Alles-in-1? Dan krijg je bovenop de lage prijs ook nog eens elke maand combikorting. Wat kan oplopen tot € 17,50 per maand. Mooi meegenomen dus. En wel zo handig, je energie en telecomdiensten onder één dak.

Is overstappen nog niet mogelijk? Loop geen voordeel mis en stel de bespaarmelding in.
Combikorting Budget Energie